вгору

Все про РРО: новації для юросіб

31.07.2020

У цьому році тема застосування РРО дуже актуальна. Основна новація – це запровадження програмного РРО (далі – ПРРО) з 01.08.2020 року, а також розширення кола платників, які зобов’язані застосовувати РРО.

Про зміни, які стосуються ФОП, читайте у нашому матеріалі: Все про РРО: використання реєстраторів ФОПами 2-4 групи.

У цьому матеріалі розглянемо новації у застосуванні РРО для юросіб.

Нагадаємо, що з 01.08.2020 року (крім окремих норм) набирає чинності Закон України від 20.09.2019 року № 128-IX, яким вносяться зміни до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" від 06.07.1995 року № 265/95-ВР (далі – Закон №265) та інших законів України.

Які юрособи мають право не застосовувати РРО після 01.08.2020?

Як і раніше, юрособи, які мають право не застосовувати РРО, визначені у:

  • ст. 9 Закону № 265 – такі суб’єкти господарювання при розрахункових операціях не застосовують РРО та розрахункові книжки;
  • Переліку, затвердженому постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336 – цим суб’єктам господарювання дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

З 01.08.2020 року до ст. 9 Закону №265 будуть внесені зміни, які дещо розширять коло юросіб, яким обов’язково застосовувати РРО.

Нововведення стосуються юридичних осіб – виробників ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння у разі реалізації продукції за готівкові кошти. Такі підприємства з 01.08.2020 року зобов’язані застосовувати РРО.

Також змінами, зокрема:

  • доповнено п. 2 ст. 9 Закону № 265 новим абзацом: Використання програмно-технічних комплексів самообслуговування з приймання готівки для подальшого її переказу, не переведених у фіскальний режим (не обладнаних переведеними у фіскальний режим реєстраторами розрахункових операцій та/або програмними реєстраторами розрахункових операцій), забороняється;
  • викладено у новій редакції п. 12 ст. 9 Закону № 265: РРО та/або ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо).

Які суб’єкти господарювання зможуть повноцінно використовувати ПРРО?

З 01.08.2020 року застосовувати ПРРО на рівні з класичними касовими апаратами зможуть всі без винятку суб’єкти господарювання (як юридичні особи, так і ФОП).

Водночас зауважимо, що у другому читанні було прийнято законопроєкт від 04.12.2019 року № 2524, яким пропонують, зокрема, заборонити використання ПРРО при роздрібній торгівлі пальним. На час написання статті Закон знаходиться на підписі у Президента, та остаточно прийнятого тексту не оприлюдено.

Отже, на сьогодні використовувати ПРРО можуть всі суб’єкти господарювання на рівні з класичними РРО. Однак, якщо законопроєкт № 2524 набере чинності і у остаточній редакціїї прийнятого тексту залишиться заборона, про яку ми писали вище, то ПРРО не можна буде використовувати при роздрібній торгівлі паливом.

Для того, щоб обрати, який РРО (програмний чи класичний) краще саме для вас, пропонуємо нашим читачам у зручній табличній формі переглянути основні відмінності між класичним та програмним РРО.

Зауважимо, що один суб'єкт господарювання може використовувати ПРРО поряд із класичними РРО. Законодавчо це не заборонено.

Якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати ПРРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.

Про код УКТ ЗЕД для підакцизних товарів, який з 1 серпня в чеку РРО стане обов’язковим та про нові штрафи читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.