вгору

З 1 січня 2021 року планують внести суттєві зміни в оподаткування транспортним податком

У ВРУ зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо упорядкування структури акцизного податку (законопроєкт від 19.06.2020 року № 3704).

Зокрема, проектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України щодо транспортного податку, а саме:

- доповнити перелік об’єктів оподаткування мотоциклами, а також водними видами транспорту (зареєстрованими у Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі України яхтами та  суднами, човнами та катерами моторними);

- зменшити поріг середньоринкової вартості транспортних засобів, які є об’єктом оподаткування, з 375 до 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (наприклад, станом на 2020 рік – з 1 773, 3 тис. гр. до 944, 6 тис. грн.), а також збільшити віковий поріг транспортних засобів, які є об’єктом оподаткування, – з 5 до 8 років з року виготовлення;

- виключити з об’єктів оподаткування транспортні засоби спеціального та  спеціалізованого призначення, транспортні  засоби, що входять до складу Збройних сил України, інших, утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів,  підрозділів цивільного захисту населення, транспортні засоби об’єктів соціальної та спортивної сфер, а також водний транспорт комерційного призначення;

- встановити ставку оподаткування цим податком з розрахунку на календарний рік у шість розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) періоду (наприклад, станом на 2020 рік це – 28,3 тис. грн), замість чинної на сьогодні ставки у 25 тис. грн. При цьому, повна ставка буде сплачуватися за транспорті засоби за роком виготовлення не старіше 5 років, а за роками виготовлення транспортних засобів від 8 до 5 років до повної ставки встановлюється понижуючий коефіцієнт 0,5 (тобто на 2020 рік – 14,15 тис. грн).

Запровадження цих нововведень пропонується з 1 січня 2021 року.

Крім того, проєктом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення «євроблях» від акцизного податку та ПДВ.

Зокрема, передбачено звільнити до кінця 2020 року від сплати акцизного податку (у кількості не більше однієї одиниці на кожну товарну позицію) легкові автомобілі за товарною позицією 8703 згідно УКТ ЗЕД, а також вантажні автомобілі за товарною позицією 8704 загальною масою до 3,5 тони, що ввезені на митну територію України до 01.05.2020 року у митних режимах тимчасового ввезення та транзиту і не були оформлені для вільного обігу. Зазначене не стосується транспортних засобів, вироблених до 01.01.1995 року, а також тих, які мають походження з країни - окупанта (агресора).

З 01.01.2021 року планується звільнення від сплати ПДВ операцій з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту транспортних засобів особистого користування, що класифікуються за товарними позиціями 8702 (автобуси), 8703 (легкові автомобілі), 8704 (вантажні автомобілі загальною масою до 3,5 тони) та причепів до них (товарна позиція 8716) згідно з УКТ ЗЕД, у кількості не більше однієї одиниці на кожну товарну позицію для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Більше корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.