вгору

З 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування повинна перейти на українську мову

Нагадаємо нашим читачам, що з 16.07.2019 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 року № 2704-VIII (далі – Закон № 2704), крім окремих норм.

Зокрема, ст. 30 Закону № 2704 набирає чинності через вісімнадцять місяців з дня набрання чинності цим Законом, тобто з 16.01.2021 року.

Відповідно до ст. 30 Закону № 2704 мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова.

Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи - підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів (крім випадків, якщо клієнти самі попросять звертатися до них іншою мовою), здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

Суб’єкт електронної комерції, зареєстрований в Україні, під час своєї діяльності та в разі поширення комерційного електронного повідомлення зобов’язаний забезпечити надання всієї інформації, в тому числі щодо предмета електронного договору, державною мовою.

Виробники (виконавці, продавці) в Україні всіх форм власності надають споживачам інформацію про вироби (товари), роботи чи послуги державною мовою. Така інформація може дублюватися будь-якою іншою мовою.

В інформації про вироби (товари), роботи чи послуги, наданій державною мовою, допускається використання слів, скорочень, абревіатур та позначень англійською мовою та/або з використанням літер латинського та/або грецького алфавітів.

У разі якщо, крім державної, інформація про товари та послуги надається також іншими мовами, обсяг інформації про товари та послуги державною мовою не може бути меншими за обов’язковий обсяг інформації згідно з вимогами, встановленими Законом України «Про захист прав споживачів».

З цього приводу уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зауважив, що за порушення суб'єктами господарювання відповідних норм передбачені штрафні санкції. Так, Секретаріат Уповноваженого може здійснювати позапланові заходи контролю щодо порушень мовного закону та накладати штраф у розмірі від 5100 до 6800 грн (якщо такі порушення протягом року будуть повторюватися і мати системний характер).

Водночас, у ВРУ зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо скасування міри реагування у сфері обслуговування населення (законопроєкт від 21.12.2020 № 4528).

Даний законопроєкт передбачає, зокрема, вилучення із Закону № 2704 положень щодо накладення штрафів на суб’єктів господарювання за порушення закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Також про вимоги Закону № 2704 читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc та на Telegram-каналі.