вгору

З охоронцями не можна укладати договір ЦПХ – Держпраці

Управління Держпраці у Кіровогорадській області на прикладі професії охоронця розказало, коли з працівниками не можна укладати договори цивільно-правового характеру (далі – договір ЦПХ).

Так, при перевірці одного з підприємств Держпраці у Кіровоградській області виявило, що керівництво для отримання послуг з охорони укладало договори цивільно-правового характеру. При цьому договори на отримання охоронних послуг укладались з порушенням законодавства, оскільки згідно зі ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII діяльність із надання охоронних послуги підлягає ліцензуванню. Особи, з якими були укладені договори підприємством, ліцензії на надання охоронних послуг не мали.

Найголовніша відмінність між цивільно-правовими та трудовими договорами в тому, що укладення цивільно-правових договорів регулюється статтями Цивільного кодексу, а трудових договорів – положеннями Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України).

У ході перевірки було встановлено, що згідно з умовами укладених договорів (усі договори ідентичні) охоронці повинні були забезпечувати недопущення сторонніх осіб у приміщення (гаражі, бокси, склади, адмінбудинок), автотранспортної техніки на територію підприємства без дозволу керівника, тощо.

Умовами договорів, передбачено, що послуги надаються позмінно: у робочі дні із 17 год до 07 год 45 хв наступного дня, розпочинається (закінчується) чергова зміна прийняттям (здачею) під охорону об’єкта, рухомого та нерухомого майна уповноваженій особі підприємства з внесенням відповідних записів у журнал прийому-здачі змін об’єкта, що охороняється.

Тобто, охоронцям чітко встановлено графік роботи, чітко визначено підпорядкованість уповноваженій особі підприємства.

І найголовніше: в укладених договорах чітко визначено матеріальну відповідальність охоронців та відшкодування за власний рахунок нанесених матеріальних збитків в разі зникнення або пошкодження майна, виявлених та зафіксованих в установленому порядку відповідним актом. Матеріальна відповідальність працівника передбачена ст. 131 КЗпП України, яким регулюються трудові відносини, а цивільно-правові відносини регулюються Цивільним кодексом.

Всі вищеперелічені умови мають ознаки трудового договору. Проте, фактично трудові договори із працівниками не укладено.

Необхідно зазначити, що оплата за укладеними договорами проводилась згідно з відомостями, разом із виплатою заробітної плати іншим працівникам підприємства. Кошти виплачувались частинами, хоча згідно з положеннями Цивільного кодексу, оплата за отримані послуги (роботи) повинна проводитись Замовником (не пізніше п’яти банківських днів після прийняття послуг згідно з актом). Тобто, вказаний факт також може свідчити про приховані трудові відносини підприємства із надавачами послуг.

За результатами інспекційного відвідування до підприємства застосовано штрафні санкції та матеріали направлено до органів Нацполіції.

Зверніть увагу! Дана заборона на укладання договорів ЦПХ з охоронцями стосується випадків, коли підприємство укладає зазначені договори зі звичайними фізособами. Підприємство може укладати договори ЦПХ на отримання охоронних послуг з підприємствами або фізособами-підприємцями, які мають відповідні ліцензії.