вгору

За яких умов можна отримати довідку про видачу коштів для виплати зарплати без перевірки сум сплати ЄСВ?

Порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. № 453 (далі – Порядок № 453).

Цей Порядок прийнятий відповідно до ч. 2 ст. 24 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464).

Нагадаємо, що для роботодавців ЄСВ встановлено у розмірі 22% до бази нарахування, передбаченої ст. 7 Закону № 2464.

Відповідно до п. 5 Порядку № 453 платникам, які звертаються до контролюючих органів за погодженням довідки-розрахунку, у якій сума перерахування ЄСВ менша ніж 1/3 суми коштів на виплату зарплати, зазначеної в грошовому чеку та/або платіжному дорученні, та/або іншому розрахунковому документі, у зв’язку із застосуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ, та які протягом попереднього року не допустили порушень законодавства про нарахування та сплату ЄСВ, за рішенням керівника контролюючого органу надається довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку.

Отже, Порядком № 453 чітко визначено умову, за якої така довідка-розрахунок надається: недопущення порушень законодавства про нарахування та сплату єдиного внеску.

Якщо підприємство упродовж року порушувало законодавство про ЄСВ, воно не може отримати довідку про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску. Тобто такому підприємству щомісяця необхідно погоджувати довідку-розрахунок за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 453.

Таку відповідь розміщено у офіційному виданні ДФС «Вісник. Офіційно про податки».

Нагадуємо! Звіт з ЄСВ (місячний) за новою формою потрібно буде подавати за серпень з 1 вересня. Докладніше про це читайте на нашому сайті.