вгору

За невиплату заробітної плати пропонують посилити відповідальність та збільшити штрафи: законопроєкт ВРУ

У ВРУ зареєстровано законопроєкт від 14.01.2021 р. № 4589 щодо посилення відповідальності за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат.

Пропонується внести зміни до ст. 175 Кримінального кодексу України (далі – ККУ).

Що пропонують?

Збільшити суму штрафів в 3 рази та встановити покарання у вигляді штрафу від 1500 до 3000 нмдг (від 25500 грн до 51000 грн.) або виправними роботами на строк до 2 років, або позбавленням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років, - за безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчиненої умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності.

За те саме діяння, якщо воно було вчинене внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, стипендії, пенсії та інших встановлених законом виплат, - від 3000 до 5000 нмдг (від 51000 грн до 85000 грн) або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Нагадаємо, що право на заробітну плату, не нижчу від встановленої законом, а також на своєчасне одержання винагороди за працю гарантується ч. 4 і 6 ст. 43 Конституції України, та ч. 1 ст. 2 Кодексу законів України про працю (далі - КЗпП), а також ст. 21, ст. 22 КЗпП.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.