вгору

За перешкоджання проведення перевірок ПФУ та Фондом безробіття будуть штрафувати - законопроект ВРУ

У ВРУ зареєстровано законопроект “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання уповноваженим особам Пенсійного фонду України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у проведенні перевірок” від 07.08.2023 р. № 9571 (далі - законопроект № 9571). 

Як зазначено в пояснювальній записці, законопроектом № 9571 передбачено встановлення адміністративної відповідальності за перешкоджання уповноваженим особам ПФУ, ФСС на випадок безробіття у проведенні перевірок, що у свою чергу сприятиме у протидії порушенням відносно адміністрування ЄСВ, а також визначення уповноваженого органу на розгляд зазначених правопорушень. 

Зазначені зміни будуть внесені до назви та ч. першої ст. 188-23 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо перешкоджання уповноваженим особам Пенсійного фонду України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у проведенні перевірок. 

Так, штрафні санкції будуть застосовані у разі перешкоджання уповноваженим особам органів ПФУ у проведенні перевірок: 

  • пов’язаних з нарахуванням, обчисленням та сплатою ЄСВ; 
  • порушеннями законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування,  
  • поданням відомостей, що використовуються в реєстрі застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, 

а також у разі перешкоджання уповноваженим особам органів ПФУ, ФССУ на випадок безробіття у проведенні перевірок щодо використання страхових коштів.  

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, проте не раніше набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».  

Нагадаємо нашим користувачам, що вимогами ст. 188-23 КУпАП передбачено застосування штрафних санкцій на посадових осіб за перешкоджання уповноваженим особам податкових органів, Пенсійного фонду України, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування у проведенні перевірок у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 136 до 255 грн). 

За ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за правопорушення - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 10 до 20 НМДГ (від 170 до 340 грн). 

Про адміністрування ЄСВ ПФУ читайте у Блозі бухгалтера та на нашому Телеграм-каналі M.E.Doc.Informer