вгору

Заявка-розрахунок про потребу в МАП: куди, за якою формою та в які терміни подавати?

Марка акцизного податку (далі – МАП) – спеціальний знак для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, віднесений до документів суворого обліку, який підтверджує сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації на території України цих виробів. Це визначено пп. 14.1.107 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

Відповідно до абз. четвертого п. 3 Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1251 (далі – Положення № 1251), підприємства-виробники та імпортери алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах (далі – покупці марок), подають засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог Закону України від 22.05.2003 р. № 851-IV (далі – Закон № 851) та Закону України від 05.10.2017 р. № 2155-VIII (далі – Закон № 2155) щомісяця до 08 числа продавцю МАП для задоволення через два місяці потреби в марках таку інформацію:  

  • попередню заявку-розрахунок про потребу в марках за їх видами; 
  • реквізити платіжного документа/документів (номер, дата платіжної інструкції та сума перерахованих коштів) на перерахування плати за виготовлення марок; 
  • звіт про використання марок, придбаних у попередньому місяці. 

У разі ненадходження протягом 24 годин до покупця марок підтвердження про факт одержання засобами електронного зв’язку в електронній формі інформації, зазначеної в абз. четвертому п. 3 Положення № 1251, покупець марок не пізніше 10 числа місяця, в якому подано попередню заявку-розрахунок, може подати продавцю марок таку інформацію у паперовому вигляді. 

До 18 числа місяця, в якому подано попередню заявку-розрахунок, покупці марок мають право здійснити корегування такої заявки-розрахунку в бік збільшення, що не перевищує визначеного у ній обсягу, шляхом подання додаткової попередньої заявки-розрахунку засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог Закону № 851 та Закону № 2155 (абз. шостий п. 3 Положення № 1251). 

У разі ненадходження протягом 24 годин до покупця марок підтвердження про факт одержання засобами електронного зв’язку в електронній формі інформації, зазначеної в абз. шостому п. 3 Положення № 1251, покупець марок не пізніше 20 числа місяця, в якому подано попередню заявку-розрахунок, може подати продавцю марок додаткову попередню заявку-розрахунок у паперовому вигляді. 

Функції щодо організації роботи, пов’язаної із замовленням МАП, їх зберіганням, продажем, відбором зразків, з метою проведення експертизи щодо їх автентичності та здійсненням контролю за наявністю таких марок на пляшках (упаковках) з алкогольними напоями, пачках (упаковках) тютюнових виробів, ємностях (упаковках) з рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, під час їх транспортування, зберігання і реалізації; віднесено до повноважень інших контролюючих органів, по яких не встановлено особливостей, передбачених для державних податкових інспекцій ст. 19-3 ПКУ, зокрема, органів ДПС центрального та регіонального рівнів (п. 19-1.1.18 ПКУ). 

Формою попередньої/додаткової попередньої заявки-розрахунку про потребу в марках акцизного податку для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, затвердженою наказом Мінфіну від 15.02.2021 р. № 102, передбачено подання заявки-розрахунку до ГУ ДПС адміністративно-територіальної одиниці місця реєстрації платника. 

Згідно із формою звіту про використання марок акцизного податку зазначений звіт подається виробником (імпортером) щомісяця відповідно до вимог абз. четвертого п. 3 Положення № 1251

Отже, покупці МАП подають попередню заявку-розрахунок за їх видами та звіт про використання марок, придбаних у попередньому місяці, в електронній формі щомісяця до 08 числа до головних управлінь ДПС у областях (або м. Києва) за місцем своєї реєстрації (в т. ч. якщо місце обліку виробника не співпадає з розташуванням виробництва). 

До 18 числа місяця, в якому подано попередню заявку-розрахунок, покупці марок мають право здійснити корегування такої заявки-розрахунку в бік збільшення, що не перевищує визначеного у ній обсягу, шляхом подання додаткової попередньої заявки-розрахунку засобами електронного зв’язку в електронній формі. 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 114.08. 

Нагадуємо нашим користувачам, що у M.E.Doc у розділі «Реєстр звітів», доступні форми, зокрема: 

  • Додаткова попередня заявка-розрахунок про потребу в марках акцизного податку» (J/F1314403); 
  • Попередня заявка-розрахунок про потребу в марках акцизного податку (J/F1314303); 
  • Заявка-розрахунок на придбання марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв. Форма А (J/F1318001); 
  • Заявка-розрахунок на придбання марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Форма Т (J/F1318101); 
  • Звіт про використання марок акцизного податку (J/F1318202). 

Додатково на цю тему читайте матеріали у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі:  

- Марки акцизного податку: обов’язкові реквізити та відповідальність

- ВРУ підтримала законопроект № 8287 про еАкциз; 

- Нові зразки марок акцизного податку: постанова набирає чинності з 01.07.2023 р.