вгору

Нові зразки марок акцизного податку: постанова набирає чинності з 01.07.2023 р.

Постановою КМУ «Деякі питання маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах» від 19.06.2023 р. № 618 затверджено нові зразки марок акцизного податку для:

  • алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва;
  • тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного та імпортного виробництва.
  • Згідно з Постановою № 618 ДПСУ має:
  • забезпечити виготовлення та продаж з 25 серпня 2023 р. марок акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного та імпортного виробництва в установленому порядку;
  • припинити з 1 вересня 2023 р. продаж марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, зразки яких затверджено постановами КМУ від 12.02.2020 р. № 74 «Деякі питання маркування алкогольних напоїв» та від 29.10.2020 р. № 1037 «Деякі питання маркування марками акцизного податку тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах»;
  • забезпечити проведення станом на 1 вересня 2023 р. інвентаризації марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, попереднього зразка у продавця марок;
  • на підставі актів інвентаризації забезпечити до 1 листопада 2023 р. повернення марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, попереднього зразка до ДП “Поліграфічний комбінат “Україна” по виготовленню цінних паперів” засобами спецзв’язку для подальшого знищення.

Крім того, вносяться зміни до п. 5 Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1251. Зокрема, щодо кольорової гами марок акцизного податку. Наприклад, згідно із внесеними змінами марка для алкогольних напоїв, крім виноробної продукції (лікеро-горілчана продукція), вітчизняного виробництва виготовляється у рожево-бузковій кольоровій гамі (зараз вона зелена), а для алкогольних напоїв, які є виноробною продукцією, вітчизняного виробництва – бірюзово-помаранчевій (наразі вона у червоній кольоровій гамі) тощо.

Також на марки акцизного податку наноситься голографічний захисний елемент шириною 5 мм, який містить спектральну мітку.

Постанова № 618 набирає чинності з 1 липня 2023 р.

Про запровадження електронної акцизної марки та системи E-акциз читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.