вгору

Закон №466: зміни щодо оподаткування ПДВ

З 23.05.2020 року набрав чинності Закон України про внесення змін до Податкового кодексу України стосовно вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві від 16.01.2020 р. № 466-IX (далі – Закон № 466), крім окремих норм, які набирають чинності з 01.07.2020 року та з 01.01.2021 року.

Розглянемо основні зміни до ПКУ, які стосуються платників ПДВ.

Порядок реєстрації платників ПДВ (ст. 183 ПКУ)

У разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ або особи, яка відповідає вимогам, визначеним пп. 6 п. 180.1 ПКУ  (реалізує конфісковане майно та інш.), реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів (було – 20 к.д.) до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ.

Для платників єдиного податку 3 групи – неплатників ПДВ: для добровільної зміни ставки єдиного податку реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10  календарних днів до початку місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (було – 15 к. д. до початку квартала) та діє з першого числа цього місяця.

Заява про реєстрацію платника ПДВ подається у електронній формі (було – у електронній або паперовій формі).

Новостворений суб’єкт господарювання, як і раніше, зможе подати держреєстратору  заяву щодо реєстрації  його платником ПДВ разом з іншими реєстраційними документами. Таку заяву розглядатимуть протягом 3 днів, починаючи з дати її надходження до контролюючого органу.

У разі перетворення юрособи або зміни даних (податковий номер, найменування), а також розміжностей чи помилок у Реєстрі платників ПДВ, не пов’язаних з ліквідацією, проводиться перереєстрація платника ПДВ.

Для перереєстрації платник подає реєстраційну заяву протягом 10 робочих днів.

База оподаткування ПДВ (ст. 188 ПКУ)

Визначено базу оподаткування:

  • для операцій з вивезення товарів за межі митної території України (договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації);
  • для операцій з постачання електричної енергії, виходячи з ціни, яка склалася на ринку електричної енергії без необхідності донарахування податкових зобов’язань з ПДВ, якщо така ринкова ціна електричної енергії менша за ціну її придбання.

Податковий кредит (ст. 198 ПКУ)

Відносяться до податкового кредиту суми ПДВ підтверджені, зокрема, тимчасовими, додатковими та іншими видами митних декларацій, за якими сплачується ПДВ при ввезенні товарів.

Платники ПДВ, які застосовують касовий метод, у випадку, якщо оплата придбаних товарів/послуг здійснюється більше ніж через 1095 календарних днівзможуть включити  до складу податкового кредиту суми ПДВ у звітному періоді, у якому такі товари (послуги) були сплачені, але не пізніше ніж через 60 к. д. з дати такої оплати.

Електронне адміністрування ПДВ (ст. 200-1 ПКУ)

Зміни стосуються розрахунку суми реєстраційного ліміту. У формуванні показника SПопРах будуть враховуватись, зокрема,  суми коштів, вилучені та зараховані податковим органом на електронний рахунок платника ПДВ відповідно ст. 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ за задекларованими до сплати податковими зобов’язаннями за періоди, починаючи з 1 липня 2015 року, визначеними у декларації з ПДВ або уточнюючому розрахунку. 

Терміни складання податкових накладних (п. 201.10 ПКУ)

Для зведених ПН та РК до таких ПН, складеними за операціями, визначеними п. 198.5 та п. 199.1 ПК (компенсуючі податкові зобов’язання) продовжено граничний термін реєстрації в ЄРПН з 15 до 20 числа місяця.


Звітні (податкові) періоди (ст. 202 ПКУ)

Звітним (податковим) періодом є один календарний місяць (було – місяць та квартал  для деяких платників).

Отже, запроваджено для звітності з ПДВ єдиний звітний період – календарний місяць (у тому числі для платників єдиного податку).

Пільги з ПДВ

Внесено зміни також до підрозд. 2 розд.  XX  ПКУ, якими, зокрема:

  • встановлено тимчасову пільгу з ПДВ для операцій з передачі транспортних засобів малозабезпеченим верствам населення, а також органам спеціального призначення (до 31.12.2020 року);
  • відновлено застосування нульової ставки ПДВ до операцій з експорту сої та ріпаку (до внесення змін до операцій з експорту сої та ріпаку застосовувався режим звільнення від оподаткування ПДВ, який виключав можливість декларування до відшкодування сум ПДВ за такими операціями).

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.