вгору

Закон про бухоблік та фінзвітність: що зміниться?

19.07.2022 р. прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"» (законопроект від 01.11.2021 р. № 6244). Наразі Закон передано на підпис.

Нагадуємо нашим читачам, законопроектом пропонується:

  • запровадити категорії груп материнського підприємства та його дочірніх підприємств;
  • звільнити від обов’язкового складання і подання консолідованої фінзвітності малі та середні групи;
  • удосконалити окремі норми щодо подання фінзвітності, складеної за МСФЗ на основі таксономії фінзвітності в єдиному електронному форматі;
  • уточнити перелік підприємств, які складають фінзвітність за МСФЗ, оприлюднюють консолідовану фінзвітності разом з аудиторським звітом, та вимоги до обов’язкових реквізитів первинних документів.

Законопроект, запропонований головним комітетом в остаточній редакції, включає, зокрема, наступні поправки:

1. Підприємства, які відповідно до цього Закону належать до мікропідприємств (крім підприємств, що становлять суспільний інтерес) та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, можуть узагальнювати інформацію в регістрах бухгалтерського обліку без застосування подвійного запису.

2. На національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку і національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку в державному секторі не поширюється дія законодавства щодо здійснення державної регуляторної політики та регуляторної діяльності.

3. До операції та технології обробки облікової інформації до первинних документів можуть включатися додаткові реквізити (печатка, номер документа, підстава для здійснення операції тощо). Первинні документи, створені автоматично в електронній формі програмним забезпеченням інформаційно-комунікаційної системи, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови наявності накладеного електронного підпису чи печатки з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Докладніше про цей законопроект ми повідомляли у матеріалі «Зміни до Закону про бухоблік: що планується?».