вгору

Перереєстрація ПРРО: поради від M.E.Doc

06.08.2021

Суть питання полягає в тому, що СГ подав повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП із позначкою «Зміна відомостей про об’єкт оподаткування» та Заяву з позначкою «Перереєстрація», але у фіскальному чеку зміни не відображаються.

На думку ДПС, для того, щоб у СГ відбулись зміни у фіскальному звітному чеку щодо відображення об’єкта оподаткування, зазначеного в повідомленні ф. №20-ОПП та Заяві ф. №1-ПРРО з позначкою «Перереєстрація», необхідно подати реєстраційну Заяву ф. №1-ПРРО з позначкою «Зміни (крім перереєстрації)».

Детальніше про це ми писали у нашому матеріалі.

Тепер розглянемо, що ж робити з ПРРО СГ, якщо змінено найменування або адресу господарської одиниці?

По-перше. У разі зміни найменування (прізвища, імені, по батькові (за наявності)) або податкового номера СГ (без держреєстрації припинення юрособи або підприємницької діяльності ФОП), найменування або адреси господарської одиниці, де використовується ПРРО здійснюється перереєстрація ПРРО.

Це визначено п. 8 розд. II Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. № 317 (далі – Порядок № 317).

По-друге. Для перереєстрації подається Заява про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F1316602) з позначкою «Перереєстрація»/«Зміни (крім перереєстрації)» (далі - Заява).

Подати таку Заяву можна в програмі M.E.Doc, а також з бек-офісу ПРРО Cashalot.

У Кабінеті Cashalot необхідно увійти у розділ Мій бізнес та обрати необхідного суб’єкта господарювання, по якому буде подаватися Заява з позначкою «Перереєстрація» або «Зміни (крім перереєстрація)», рис. 1.

ПРРО, M.E.Doc, програмний РРО Cashalot

Рис. 1

Звертаємо увагу! Якщо у Вас зареєстровано лише один СГ, то крок щодо вибору суб’єкта можна пропустити.

Наступний крок - створити саму Заяву. Для цього необхідно у меню Документи натиснути «Новий документ» та у переліку вибрати «Заява про реєстрацію ПРРО» (рис. 2, рис. 2.1).

програний РРО, ПРРО, M.E.Doc, Cashalot

Рис. 2

M.E.Doc, Cashalot, ПРРО, програмний РРО

Рис. 2.1

У відкритому вікні документа обов’язково зазначте необхідну позначку «Перереєстрація» або «Зміни (крім перереєстрація)» (рис. 3).

M.E.Doc, Cashalot, ПРРО, програмний РРО

Рис. 3

Також заповніть всі обов’язкові поля, підсвічені жовтим кольором, вкажіть підписанта та натисніть Перевірити (рис.3.1).

M.E.Doc, Cashalot, ПРРО, програмний РРО

Рис. 3.1

У разі коли всі дані були заповнені коректно, система проінформує про відсутність помилок (рис. 4).

M.E.Doc, Cashalot, ПРРО, програмний РРО

Рис. 4

Якщо ж при заповненні Заяви були допущені помилки, то інформація буде відображена у області Результат перевірки і помилкові поля будуть підсвічені червоним (рис. 5). Виправте зазначені помилки, заповніть дані, які пропустили та перевірте Заяву ще раз.

M.E.Doc, Cashalot, ПРРО, програмний РРО

Рис. 5

Далі сформовану Заяву з позначкою “Перереєстрація” або (Зміни (крім перереєстрації)) необхідно підписати КЕП відповідальної особи. Для цього натисніть Передати на підпис. У вікні, що відкриється, вкажіть місце зберігання ключа КЕП, оберіть файл ключа та введіть пароль та натисніть ОК (рис. 6).

M.E.Doc, Cashalot, ПРРО, програмний РРО

Рис. 6

Після підписання відправте Заяву до контролюючого органу.

Створені документи, їх статус можна переглянути в полі - Детальна інформація про об’єкти (рис. 7).

M.E.Doc, Cashalot, ПРРО, програмний РРО

Рис. 7

При надходженні квитанції біля іконки повідомлень від ДПС з'являється зелена стрілка, щоб переглянути квитанцію натисніть на іконку M.E.Doc, Cashalot, ПРРО, програмний РРО  (Рис. 8).

M.E.Doc, Cashalot, ПРРО, програмний РРО

Рис. 8

Важливо! Перереєстрація та внесення змін у дані про ПРРО здійснюється у порядку та строки, встановлені для реєстрації (п. 10 розд. II Порядку № 317).

Заява про проведення перереєстрації або внесення змін у дані про ПРРО подається СГ за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на такому ПРРО.

Нагадаємо, що вже через 4 місяці (з 01.01.2022 р.) коло суб’єктів господарювання, які будуть зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО, значно розшириться.

Тож не зволікайте, приєднуйтесь до команди тих, хто вже використовує ПРРО. Працюйте із ПРРО легко, швидко та без зайвих клопотів!

Звертайтесь до наших фахівців за телефонами: +380 44 344 07 44; +380 67 344 07 44.

Більше корисної інформації по ПРРО читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.