вгору

Закон про компенсацію громадянам втрати частини доходу у зв’язку з порушенням строків їх виплати змінять

Прийнято за основу проєкт закону про компенсацію громадянам втрати частини доходу у зв’язку з порушенням строків їх виплати (законопроєкт від 09.07.2020 р. № 3817).

Законопроєктом пропонується встановити вичерпний перелік грошових доходів громадян, які підлягають компенсації у випадку порушення встановлених строків їх виплати, з конкретизацією деяких з них, а саме це:

  • пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством);
  • соціальні виплати;
  • стипендії;
  • заробітна плата (грошове забезпечення);
  • сума індексації грошових доходів громадян.

Також пропонується уточнити, які саме доплати та інші виплати входять до пенсії як виду доходу, втрата частини якого компенсується; актуалізувати перелік фондів загальнодержавного обов’язкового соціального страхування України, кошти яких використовуються для виплати компенсації.

Про це зазначено на сайті Верховної Ради України.

Нагадуємо нашим читачам, що Мінсоцполітики минулого року оприлюднювало альтернативний проєкт закону. У порівнянні з останнім законопроєктом, він не враховував джерела виплати такої компенсації.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.