вгору

Заповнення декларації з рентної плати за спецвикористання води: типові помилки

За наслідками декларування рентної плати за II квартал 2020 р. Офіс ВПП ДПС звертає увагу на особливості заповнення додатку 5 декларації щодо спеціального використання води для упередження припущення помилок у майбутньому.

Так, у додатку 5 «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води» ( до Податкової декларації з рентної плати фіксується значна кількість допущених платниками помилок декларування елементів оподаткування рентною платою за спеціальне використання води, які підлягають усуненню.

Серед найбільш поширених помилок такі.

Помилка 1: некоректне відображення у групі рядків 8 Додатку об’єкту оподаткування – фактичний обсяг використаної з початку року води, у т.ч. в частині таких передбачених Додатком складових: «в межах установленого річного ліміту» в рядку 8.1 Додатку та «понад установлений річний ліміт» в рядку 8.2 Додатку.

Зокрема, попри те, що у рядку 8 Додатку встановлено арифметичний контроль розміру об’єкту оподаткування (р.8 = р.8.1+р.8.2), у поданих Додатках не зазначено його величину в рядку 8 Додатку, у той час як рядки 8.1 та/або 8.2 містять числові значення.

Наслідок: камеральною перевіркою фіксується помилка визначення об’єкту оподаткування рентною платою.

Помилка 2: невірне застосуванням ставок рентної плати за типами водних об’єктів та водними басейнами, або декларування неіснуючих у Податковому кодексі України, далі – ПКУ (п. 255.5 ПКУ).

Окремі Додатки складаються із декларування у рядку 10.2 Додатку коефіцієнтів, що застосовуються для обчислення податкових зобов’язань з рентної плати за частини об’єкту оподаткування – обсяги води, безпосередньо спожиті такими категоріями як «населення» – 0 (нуль); «водопостачальними» – 0,3 (нуль три десятих); «інші, у тому числі промислові споживачі» – 1,0 (одиниця).

Водночас, ПКУ передбачає обчислення податкових зобов’язань з рентної плати за спецвикористання води із застосуванням кількох коефіцієнтів, а саме: встановленого п. 255.6 ПКУ для теплоелектростанцій з прямоточною системою водопостачання «технологічного» коефіцієнту – 0,005 (нуль п’ять тисячних) у рядку 10.1 Додатку, а також «санкційних» коефіцієнтів за порушенням: умов провадження господарської діяльності у випадку передбаченої пп. 255.11.10 ПКУ відсутності інструментальних засобів обліку – 2 (два) у рядку 10.3 Додатку та передбаченого пп. 255.11.13 ПКУ перевищення встановленого дозвільними документами обсягу споживання води – 5 (п’ять) у рядку 10.4 Додатку.

Наслідок: помилкове зазначення платниками рентної плати величин коефіцієнтів, а також їх зазначення у неналежних рядках 10.1–10.4 Додатку камеральною перевіркою виявляє арифметичні помилки у обчисленні сум податкових зобов’язань з рентної плати.

Помилка 3: помилки декларування у рядку 11 «Податкове зобов’язання з початку року» Додатку.

Наслідок: обмеження у дозвільних документах платників обсягів використання контролюється взаємопов’язаними рядками 11, 12, та 13 Додатку, тому помилки декларування у рядку 11 призводить до невідворотного виникнення помилки у рядку 12 «Податкове зобов’язання з початку року за попередній звітний період» Додатку, а також до помилкового, й досить часто від’ємного значення, декларування податкових зобов’язань з рентної плати у рядку 13 «Податкове зобов’язання за податковий (звітний) квартал» Додатку.

До відома! Подати Декларацію з рентної плати за спеціальне використання води за ІІІ квартал 2020 р. необхідно до 09.11.2020 р. Тож податківці закликають платників податків бути обачними та взяти до уваги помилки минулих звітних періодів.

Про це повідомив Офіс ВПП.

Нагадуємо нашим користувачам, що форма декларації з рентної плати затверджена наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 719 (із змінами). Ідентифікатор декларації з рентної плати – J(F)0800106, додатку 5 – J(F)0810506. Для перевірки заповненої звітності користуйтесь клавішами F4–F6.

Більше новин та корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.