вгору

Запрацював Закон, яким передбачено звільнення благодійної допомоги від оподаткування

2 вересня 2022 р. запрацював Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України” від 15.08.2022 р. № 2516-ІХ (законопроект № 7506-1), далі - Закон № 2516.

Так, Законом № 2516 визначено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи суми (вартості) благодійної допомоги, що виплачується на користь учасників бойових дій - військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників ЗСУ, Нацгвардії, СБУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, добровольчих формувань ТРО тощо, у т. ч. тих, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, загинули, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України у період дії воєнного, надзвичайного стану, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів, або на користь членів сімей таких учасників бойових дій.

Законом № 2516 визначено, що передбачає, що до членів сімей учасників бойових дій відносять повнолітніх та усиновлених дітей учасників війни.

Крім того, продовжено податкову амністію (щодо подання одноразової нульової декларації) до 1 березня 2023 року.

Також встановлено, що у разі вибору декларантом, який подав одноразову (спеціальну) добровільну декларацію після 31 серпня 2022 року, у межах одноразового декларування ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору здійснюється декларантом у такому порядку:

  • першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;
  • другого платежу - до 1 травня 2024 року;
  • третього платежу - до 1 травня 2025 року.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.