вгору

Запровадження електронної форми виконавчого документа: є законопроєкт

Верховною Радою прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" щодо запровадження електронної форми виконавчого документа» (законопроєкт від 19.06.2020 р. № 3707).

Законом внесено зміни до ч. 3 ст. 4 Закону України «Про виконавче провадження», якими передбачена можливість видачі виконавчого документа в електронній формі. При цьому, порядок пред’явлення до виконання вказаних документів визначатиметься Міністерством юстиції України.

Згідно із Законом, виконавчий документ може бути видано у формі електронного документа відповідно до законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроєкту, це дозволить скоротити строки для направлення документів на примусове виконання, пришвидшить проведення виконавчого провадження, знизить витрати на друк виконавчих документів та послуги поштового зв’язку, зменшить частку ручної роботи, зробить процес проведення виконавчого провадження більш ефективним, технологічним та сучасним.

Відповідно до ч. 5 ст. 94 Конституції України закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

Більше новин та корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.