вгору

Засновникам не повернуто внески у разі ліквідації юрособи-єдинника: чи буде дохід у такої юрособи?

Порядок доходів та їх склад для платників єдиного податку 1-3 груп визначено у ст. 292 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

До складу доходу не включаються, зокрема, суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника (пп. 8 п. 292.11 ПКУ).

Відповідно до порядку ліквідації юридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред’явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, та перелік пред’явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду. Такі вимоги визначені ст. 111 Цивільного кодексу України.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Після завершення розрахунків з кредиторами ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає ліквідаційний баланс, забезпечує його затвердження учасниками юрособи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення юрособи, та забезпечує подання податковим органам.

Майно юридичної особи, що залишилося після задоволення вимог кредиторів (у т. ч. за податками, зборами, ЄСВ, що належить сплатити до державного або місцевого бюджету, ПФУ, фондів соціального страхування), передається учасникам юрособи, якщо інше не встановлено установчими документами юрособи або законом.

Отже, у ліквідаційному балансі, який затверджується учасниками юрособи або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юрособи, відображаються результати прийнятих рішень про стягнення боргів, розподілення активів, власного капіталу та погашення (списання) зобов’язань, що повинно призвести до відсутності активів, власного капіталу і зобов’язань ліквідованого підприємства на заключну дату складання ліквідаційного балансу.

Якщо при ліквідації СГ після задоволення усіх вимог кредиторів відсутні активи (власний капітал), що підтверджують дані ліквідаційного балансу такого суб’єкта, то можливості повернення засновникам належної їм частки майна та коштів, внесених ними до статутного капіталу, немає. Тобто, у випадку неповернення засновникам належних їм внесків при ліквідації, у зв’язку з відсутністю активів після задоволення вимог кредиторів, дохід у юридичної особи - платника єдиного податку не виникає.

Про це нагадали податківці ДПС у Дніпропетровській області.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.