вгору

Застосування РРО/ПРРО на ринках та ярмарках

30.07.2021

Нагадаємо, що законодавчо РРО/ПРРО можуть не застосовувати ФОП 1-ї групи, які не використовують працю найманих працівників, займаються виключно роздрібним продажем товарів з торговельних місць на ринку та надають побутові послуги населенню, а їх обсяг доходу за рік не перевищуватиме 1002000 грн. (у 2021 р.)

В той же час, Постановою Кабміну «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 23 серпня 2000 року № 1336 (далі - Постанова № 1336) затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі - Перелік).

Суб’єкти підприємницької діяльності мають право здійснювати розрахунки без застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних РРО (далі – ПРРО) з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при здійсненні роздрібної торгівлі на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, палаток, павільйонів, приміщень контейнерного типу). Це визначено п. 3 зазначеного Переліку.

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО/ПРРО є обов’язковим, зокрема, для роздрібної торгівлі на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, палаток, павільйонів, приміщень контейнерного типу) - 500 тис. грн. на один суб’єкт господарювання (п. 2 Постанови № 1336).

При цьому, відповідно до п. 2 додатку до постанови Кабміну від 07.02.2001 р. № 121 у разі перевищення граничного розміру розрахункових операцій, суб’єкт господарювання зобов’язаний в місячний термін з дати перевищення річного обсягу розрахункових операцій зареєструвати РРО/ПРРО та проводити розрахунки з застосуванням РРО або ПРРО.

Про це повідомили податківці ДПС у Хмельницькій області.

Нагадуємо, що з 01.01.2022 року РРО/ПРРО повинні застосовувати всі ФОП - платники єдиного податку (крім ФОП-єдинників 1-ї групи).

Крім того, розробник M.E.Doc пропонує сучасний ПРРО Cashalot, який можуть використовувати як ФОП, так і великі мережі рітейлу.

ПРРО Cashalot зручний у використанні, адже це ваш гаджет, економічно вигідніший, ніж звичайний апарат РРО. Більше про можливості Саshalot можна дізнатись тут, а також на Telegram-каналі Cashalot в ефірі.

З приводу придбання ПРРО Cashalot звертайтесь у відділ продажу за телефонами: +380 44 344-07-44; +380 67 344 07 44.

Крім того, корисну інформацію щодо РРО/ПРРО Ви знайдете у розділі РРО в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.