вгору

Затверджено Порядок щодо застосування штрафних санкцій у сфері ЗЕД

Кабмін постановою від 26.05.2021 р. № 524 затвердив Порядок застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства (далі – Порядок).

Затверджений Порядок визначає механізм застосування ДПС заходів впливу у вигляді штрафних санкцій за порушення вимог валютного законодавства (крім порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів) та встановлює розмір штрафних санкцій.

Дія цього Порядку поширюється на юридичних осіб (крім уповноважених установ), які порушили вимоги валютного законодавства.

Податкові органи застосовують до юридичних осіб (крім уповноважених установ) штрафних санкцій за кожний вид порушення вимог валютного законодавства, встановлених Законом України «Про валюту і валютні операції», а саме з питань:

  • проведення розрахунків на території України;
  • проведення розрахунків за валютними операціями;
  • торгівлі валютними цінностями та транскордонного переказу валютних цінностей;
  • здійснення окремих операцій в іноземній валюті;
  • здійснення валютних операцій в умовах запроваджених заходів захисту.

За допущені порушення податкові органи застосовують до юридичних осіб (крім уповноважених установ) штрафні санкції у розмірі 25% суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства, перерахованої у національну валюту за офіційним курсом НБУ, встановленим на день здійснення такої операції, за кожен випадок порушення, встановленого в результаті перевірки.

За ті самі дії, вчинені повторно юридичною особою (крім уповноважених установ), протягом року застосовуються штрафні санкції у розмірі 50%.

Штрафні санкції застосовують до юридичних осіб (крім уповноважених установ) протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через три роки з дня його вчинення.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.