вгору

Затверджено Порядок взяття на облік та зняття з обліку фінансових агентів для цілей Багатосторонньої угоди CRS

Мінфін наказом від 30.08.2023 № 468 затвердив Порядок взяття на облік та зняття з обліку фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки та загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки (далі – Порядок). 

Цей Порядок ще не набрав чинності, однак до нього вже були внесені зміни наказом Мінфіну від 20.09.2023 № 505. 

Накази набирають чинності з дня офіційного опублікування. 

Докладно про запровадження Загального стандарту звітності CRS читайте тут і тут. 

Зокрема, Порядком передбачено, що взяттю на облік у ДПС підлягають усі фінансові агенти, які є Підзвітними Фінансовими Установами (далі – ПФУ). Взяття ПФУ на облік у ДПС здійснюється незалежно від наявності у ПФУ Підзвітних Рахунків у звітному періоді. 

Інформація про ПФУ, отримана для їх обліку згідно з цим Порядком, вноситься до переліку Підзвітних Фінансових Установ (далі – Перелік ПФУ). 

Перелік ПФУ веде ДПС. Взяття ПФУ на облік, їх включення до Переліку ПФУ, внесення змін до відомостей про ПФУ в Переліку ПФУ та зняття ПФУ з обліку з їх виключенням з Переліку ПФУ здійснюється ДПС в електронній формі з використанням засобів електронного зв'язку. 

ПФУ береться на облік, щодо ПФУ вносяться зміни до Переліку ПФУ та ПФУ знімається з обліку на підставі Заяви про взяття на облік/зняття з обліку Підзвітної Фінансової Установи / внесення змін до відомостей про Підзвітну Фінансову Установу (додатку 1 до цього Порядку). 

ПФУ подає заяву про взяття її на облік у ДПС протягом 60 календарних днів після встановлення нею статусу ПФУ. Дата встановлення статусу ПФУ, від якої відраховується термін подання заяви для взяття ПФУ на облік у ДПС, визначається відповідно до розділу XI Порядку застосування Загального стандарту звітності CRS. 

До відома наших користувачів, форма Заяви про взяття на облік/зняття з обліку підзвітної фінансової установи (J1308701) буде доступна після набрання чинності Положення в найближчих оновленнях програми.