вгору

Збільшення адмінштрафів за несплату податків: опубліковано закон

24.11.2021 року в газеті «Голос України» було опубліковано Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України та пов’язаного з цим удосконалення роботи деяких державних правоохоронних органів» від 17.11.2021 року № 1888-IX.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дня оголошення Кабміном про початок діяльності Бюро економічної безпеки України (далі – БЕБ).

Основні зміни, які стосуються адмінштрафів, такі.

1) У Кодексі України про адміністративні правопорушення:

- доповнено ст. 185-13 про те, що ненадання інформації, крім Національного антикорупційного бюро, також БЕБ, Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України, на запит їх посадових осіб, надання завідомо недостовірної інформації чи не в повному обсязі, порушення встановлених законом строків її надання, повідомлення третіх осіб стосовно того, що про них збирається така інформація, або невиконання інших законних вимог посадових осіб зазначених органів:

  • тягнуть за собою накладення штрафу від 250 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі – нмдг).
  • за повторне порушення протягом року – від 400 до 600 нмдг.

2) У Кримінальному кодексі України:

- внесено зміни до ст. 212, зокрема:

  • за умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) у значних розмірах:

В Законі № 1888

Зараз

штраф від 5000 до 10000 нмдг з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого

зараз: від 3000 до 5000 нмдг або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років

За ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах:

В Законі № 1888

Зараз

штраф від 10000 до 15000 нмдг з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років

зараз: від 5000 до 7000 нмдг з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років

- викладено в новій редакції ч. 4 ст. 212-1. Змінами передбачено звільнення від кримінальної відповідальності за несплату ЄСВ та пенсійних внесків у разі їх сплати та відшкодування шкоди (зараз діє також норма про таке звільнення, але лише для особи, яка вперше вчинила такі діяння).

Про те, що можуть посилити відповідальності за порушення порядку подання податкової звітності, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.