вгору

Збільшення ставок екологічного податку у 2023 р.

Податківці акцентувати увагу платників екологічного податку, які здійснюють скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, що ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти з 01.01.2023 року суттєво підвищилися.

У частині оподаткування екологічним податком збільшено відсоток щорічного підвищення ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти.

Тобто, відбувалось поетапне збільшення розміру ставок екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Так, пунктом 37 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі - ПКУ) установлено, що за податковими зобов'язаннями з екологічного податку, що виникли з 1 січня 2023 року до 31 грудня 2023 року включно, ставка податку становить 60%, передбачених п. 245.1 і п. 245.2 ПКУ.

Отже, в інтересах платників екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти - вжити всіх можливих заходів щодо максимального очищення стічних вод, таким чином мінімізувати вміст в них кількості забруднюючих речовин, та відповідно скоротити витрати на нарахування та сплату екологічного податку.

Обов’язково при визначенні податкових зобов’язань з екологічного податку, що виникли з 01.01.2022 року, необхідно керуватися нормами ПКУ з урахуванням змін, внесених Законом України  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 р. №1914.

Про це зазначили податківці ДПС в Одеській області.

Про подання декларації з екоподатку за 4 квартал за новою формою читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.