вгору

З’явився проєкт плану комплексних перевірок бізнесу на 2022 рік

На Інспекційному порталі оприлюднено проєкт плану комплексних перевірок суб’єктів господарювання (далі – СГ) на 2022 рік. Наразі його можна завантажити у форматі xlsx. Проєктом заплановано здійснення 29916 комплексних перевірок юридичних та фізичних осіб – підприємців.

Нагадуємо нашим читачам, що планові заходи здійснення держнагляду (контролю) здійснюються відповідно до ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V (далі – Закон № 877).

Частиною 1 ст. 5 цього Закону визначено, що планові заходи здійснюються відповідно до річних планів. Вони затверджуються органом державного нагляду (контролю) не пізніше 1 грудня року, що передує плановому. При цьому внесення змін до річних планів не допускається, крім випадків зміни найменування СГ та виправлення технічних помилок.

Підставою для проведення щодо СГ комплексного планового заходу держнагляду (контролю) є внесення одного й того самого СГ до планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) різних органів державного нагляду (контролю).

При цьому суб’єкт господарювання має право відмовитися від проведення такої комплексної перевірки. Для цього він має письмово звернутися до Державної регуляторної служби (далі – ДРС). У такому разі перевірка такого СГ буде проводитися згідно з річними планами органів держнагляду (контролю).

При виникненні потреби у внесенні змін до сформованого проєкту плану здійснення комплексних заходів держнагляду (контролю) щодо узгоджених між органами державного нагляду (контролю) інших дат початку та строків здійснення комплексних планових заходів держнагляду (контролю) органи державного нагляду (контролю) звертаються письмово з відповідними пропозиціями не пізніше 1 листопада року, що передує плановому, до ДРС, яка має право вносити такі зміни до інтегрованої автоматизованої системи держнагляду (контролю).

До відома! Остаточний план здійснення комплексних заходів держнагляду (контролю) на 2022 рік повинна затвердити ДРС, оприлюднити на своєму офіційному вебсайті та внести відомості до інтегрованої автоматизованої системи держнагляду (контролю) до 15 листопада 2021 року.

Також звертаємо увагу, що на сьогодні на Інспекційному порталі розміщено проєкти планів перевірок усіма контролюючими органами на 2022 рік.

Про проєкт плану перевірок ПФУ на 2022 рік читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.