вгору

Змінено порядок нарахування і сплати ЄСВ для деяких категорій платників: наказ Мінфіну

Мінфін наказом “Про затвердження Змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від 28.07.2022 р. № 216 (далі - наказ № 216) затвердив зміни щодо нарахування та сплати ЄСВ платниками, яких призвали на військову службу за призовом осіб із числа резервістів.

Наказ № 216 набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Наразі наказ не опубліковано (його опублікування планується в Офіційному віснику 02.09.2022 р.).

Зміни внесені до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ стосовно платників, які:

  • звільняються від сплати ЄСВ “за себе” за місяці звітного періоду, за які роботодавець (резидент Дія Сіті) сплатив страховий внесок за них у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

При цьому, якщо роботодавець (резидент Дія Сіті) за таких осіб сплатив страховий внесок за місяці звітного періоду у розмірі менше ніж мінімальний страховий внесок, то такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавець (резидент Дія Сіті) сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску. Самостійно визначена такими особами база нарахування не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, встановлену цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Крім того, уточнено порядок нарахування ЄСВ для осіб, які призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів. У зв'язку з цим додаток 1 до Інструкції викладено у новій редакції.

Про зміни до форми Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.