вгору

Зміни до єдиного податку за ставкою 2%: законопроект від ВРУ

 

Тільки ознайомились із змінами, які були прийняті Законом України від 15.03.2022 р. № 2120-ІХ, як у ВРУ зареєстрували новий законопроєкт від 22.03.2022 р. № 7190 (далі - законопроект № 7190) щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану. 

Що передбачено?

Законопроект № 7190 передбачає, зокрема: 

  • вдосконалення положень щодо оподаткування ПДФО власно вирощеної с/г продукції та звільнення від сплати ПДВ платників єдиного податку 3-ї групи на особливих умовах; 
  • продовження періоду (з трьох до шести місяців) протягом якого платники, які не мали змоги подати податкову звітність, повинні виконати обов’язок щодо повної подачі звітності після закінчення особливого періоду;
  • звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що ввозяться на територію України в режимі імпорту та звільнення від ПДВ операцій з ввезення товарів на митну територію України платниками єдиного податку 1-3 групи, що сплачують податок за ставкою 2%. Також передбачається спрощення процедур митного оформлення таких товарів. 

За 2021 та 2022 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, в т. ч. їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями країни-агресора та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з збройною агресією рф. 

Крім того, повністю звільнено від оподаткування ввезення транспортних засобів громадянами. А також звільнено від акцизного податку та ПДВ ввезення транспортних засобів суб’єктами спрощеної системи оподаткування. 

Про особливості застосування ставки 2% єдинників 3 групи читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.