вгору

Зміни до Положення ведення касових операцій: проект НБУ

НБУ приводить у відповідність нормативно-правові акти до вимог нового Закону України "Про платіжні послуги”, основні положення якого набудуть чинності з 01.08.2022 року. Відповідний проект "Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" (далі – проект) розміщено на сайті регулятора.

Нацбанк проектом постанови вводить нові терміни, а саме:

  • небанківський надавач платіжних послуг – надавач платіжних послуг, що не є банком. До небанківських надавачів платіжних послуг належать надавачі платіжних послуг, передбачені пунктами 2-7 частини першої статті 10 Закону України “Про платіжні послуги”;
  • операційний час – частина операційного дня банку або небанківського надавача платіжних послуг (далі – надавач платіжних послуг), протягом якої приймаються платіжні інструкції та інструкції на відкликання; 

Тривалість операційного часу встановлюється надавачем платіжних послуг самостійно та закріплюється його внутрішніми документами.

  • платіжна інструкція – розпорядження ініціатора надавачу платіжних послуг щодо виконання платіжної операції;
  • платіжний рахунок – рахунок, що відкривається небанківським надавачем платіжних послуг користувачу на договірній основі виключно для цілей виконання платіжних операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства.

Крім того, проект актуалізує низку норм, що регламентують надання небанківськими надавачами платіжних послуг:

  • суб’єктам господарювання та фізичним особам послуг з переказу коштів;
  • послуг із зарахування та зняття готівкових коштів на платіжні рахунки/з платіжних рахунків користувачів.

Прийняття проекту розширить права суб’єктів господарювання, зокрема небанківських надавачів платіжних послуг, створить сприятливі передумови для їх функціонування.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.