вгору

Зміни до Порядку ведення ЄРПН – у проєкті постанови Уряду

ДПС оприлюднила проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних» (далі – проєкт постанови). Документ розроблений з метою приведення Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246, у відповідність до законів України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII, «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-ІХ та з урахуванням постанови КМУ «Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України» від 18.12.2018 р. № 1200.

Проєктом постанови пропонуються зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних (далі – Порядок), зокрема щодо:

  • уточнення граничних строків реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних для визначення операційного дня, а саме:

«Операційний день триває в робочі дні з 08 год. 00 хв. до 20 год. 00 хв. Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки Реєстру, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків. Якщо граничні строки реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.»;

Наразі, якщо 15 число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.

  • заміни поняття «електронний цифровий підпис» поняттям «кваліфікований електронний підпис»;
  • заміни абревіатури «ДФС» на абревіатуру «ДПС».

Розробником проєкту постанови є ДПС.

Нагадаємо, що за порушення граничних строків реєстрації ПН та РК не штрафуватимуть до кінця карантину. Читайте про це у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.