вгору

Зміни до Порядку застосування податкової застави - проект наказу Мінфіну

ДПСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну “Про затвердження Змін до Порядку застосування податкової застави податковими органами” (далі - проект наказу).

Проект наказу розроблено з метою приведення положень наказу Мінфіну “Про затвердження Порядку застосування податкової застави податковими органами” від 16.06.2017 р. № 586 (далі - наказ № 586) у відповідність до вимог Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу” від 03.11.2022 р. № 2719-ІХ (далі - Закон № 2719) та Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг” від 12.01.2023 року № 2888-ІХ (далі - Закон № 2888).

Проектом наказу передбачено внести зміни до Порядку застосування податкової застави податковими органами, затвердженого наказом № 586, щодо:

  • доповнення новим розділом, яким визначаються особливості поводження із заставним майном у разі його відчуження у процесі приватизації відповідно до Закону № 2719;
  • розширення сфери застосування інструменту зупинення видаткових операцій на рахунках платника, відкритих у банках, фінансових установах, і на рахунки, відкриті у небанківських надавачів платіжних послуг, а також електронні гаманці платника, відкриті у емітента електронних грошей.

Також у проекті наказу враховано вимоги Закону України «Про електронні комунікації», положеннями якого змінено термінологію законодавства у сфері електронних комунікацій, зокрема термін «інформаційно-телекомунікаційна система» замінено терміном «інформаційно-комунікаційна система», Закон України «Про телекомунікації» визнано таким, що втратив чинність, та змінено назву Закону України «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах».

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, крім п. 2 Змін до Порядку застосування податкової застави податковими органами, затверджених цим наказом, який набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом № 2888. 

Нагадаємо, що Закон № 2888 набирає чинності з 01.04.2023р.

Більше корисних новин читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.