вгору

Зміни щодо ведення книги обліку доходів і витрат ФОП – єдинниками груп 1–3

ФОП – єдинники груп 1–2 та платники єдиного податку групи 3, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Підприємці – платники єдиного податку групи 3, які є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат. Крім того, для платників єдиного податку, які є платниками ПДВ, продовжують діяти всі норми Податкового кодексу (далі – ПКУ) щодо обліку ПДВ. Це визначено ст. 296 ПКУ.

Нагадуємо нашим читачам, з 01.01.2021 р. втратили чинність форми книги обліку доходів, книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення, затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579 та скасовано реєстрацію таких книг у ДПС. Крім цього, облік доходів та витрат може вестися в паперовому або електронному вигляді.

 Запроваджені зміни не скасували обов’язку дотримуватися єдинниками груп 1-3 вимог щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів та їх належне зберігання відповідно до ст. 44 ПКУ.

Відповідно до п. 121.1 ПКУ незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 ПКУ строків їх зберігання та/або ненадання платником податків ДПС оригіналів документів (крім документів, отриманих з ЄРПН) чи їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2040 грн.

Про це повідомили податківці ГУ ДПС у Житомирській області.

Завчасно про зміни в порядку обліку доходів і витрат для ФОП з 01.01.2021 р., ми повідомляли у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.