вгору

Зміни щодо використання печатки: законопроєкт від КМУ

КМУ законопроєктом пропонує внести зміни до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юрособами та фізичними особами – підприємцями. Про це зазначено на сайті Мінсоцполітики.

З метою дерегуляції господарської діяльності пропонується зупинити практику проставляння відбитка печатки та нотаріального засвідчення вірності копії документа у разі, коли така вимога не встановлена законом.

Зауважимо, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу» від 15.04.2014 р. № 1206 було впроваджено перехід від обов’язкового до добровільного використання печаток юридичними особами.

Крім того, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами – підприємцями» від 23.03.2017 р. № 1982 було внесено зміни у ряд законодавчих актів щодо виключення норми обов’язкового використання печатки в бізнесі.

Однак існує низка законів, які, незважаючи на загальне правило про добровільність використання печаток, роблять відбиток печатки обов’язковим реквізитом документів. Тому юрособи та ФОП після реєстрації змушені вдаватися до платних послуг спеціалізованих штемпельно-граверних майстерень, що виготовляють печатки, сплачуючи за це кошти.

Враховуючи зазначене, Уряд пропонує внести зміни в частині скасування норми обов’язкового використання печаток до таких Законів України:

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня його опублікування, крім пункту 2 розділу I, який набере чинності з дня набрання чинності Законом України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки».

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.