вгору

Зміни щодо застосування штрафних санкцій

Застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства передбачено гл. 11 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання (крім грошового зобов'язання у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, застосованих до нього на підставі ПКУ чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, а також пені, застосованої до нього на підставі ПКУ чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи) протягом встановлених ПКУ строків, то з 01 січня 2021 року, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу, встановленого п. 124.1 ПКУ, у розмірі:

  • 5% погашеної суми податкового боргу при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання;
  • 10% погашеної суми податкового боргу при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання;
  • 25% від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов'язання за дії, передбачені п. 124.1 ПКУ, вчинені умисно (п. 124.2 ПКУ);
  • 50% від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов'язання за діяння, передбачені п. 124.2 ПКУ, вчинені повторно протягом 1095 календарних днів або які призвели до прострочення сплати грошового зобов'язання на строк більше 90 календарних днів (п. 124.3 ПКУ).

Зверніть увагу! Якщо зарахування коштів з електронного рахунку в СЕА ПДВ в оплату узгодженої суми грошового зобов'язання, визначеного в уточнюючому розрахунку до податкової декларації, здійснюється на наступний операційний (банківський) день, штрафи, визначені у цьому пункті, не застосовуються.

Важливо! Відповідно до п. 11 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за наслідками перевірок, які здійснюються контролюючими органами, застосовуються у розмірах, передбачених законом, чинним на день прийняття рішень щодо застосування таких штрафних (фінансових) санкцій.

Довідково:

Крім того, у разі неподання (несвоєчасного подання) річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом, яка підлягає оприлюдненню, застосовується відповідальність, передбачена п. 120.1 ПКУ для подання податкових декларацій (розрахунків).

Штраф, передбачений цією нормою, становить 340 грн, а за повторне порушення (якщо протягом року вже застосовувався такий штраф) – 1020 грн.

Про це нагадали податківці ДПС у м. Києві.

Про оновлений порядок надсилання податкових повідомлень-рішень читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.