вгору

Зміну на ПРРО не закрито, а новий КЕП згенеровано: які дії?

26.01.2022

Продовжуємо розглядати для Вас практичні кейси щодо роботи з ПРРО. Багато з них вже розміщено в розділі РРО Блога бухгалтера. Тож, активно користуйтесь і знаходьте відповіді на свої запитання!

Зараз поговоримо про таку ситуацію, коли закінчився термін дії сертифіката, при використанні якого не була закрита зміна, чи, наприклад, ФОП заблокував сертифікат звільненого касира, але касир при цьому не встиг закрити зміну. Що робити?

Рекомендуємо, якщо таке вже сталося, мати додатковий КЕП з типом підпису «старший касир» (оскільки Ви не зможете закрити зміну сертифікатом з типом підпису «касир»). А якщо додаткового КЕП немає? Що має зробити СГ, якщо новий кваліфікований підпис згенеровано до закриття зміни на ПРРО?

Нагадуємо, що податківці радять скасування електронних ключів касирів або їх сертифікатів виконувати після закриття зміни таким касиром. Закриття робочої зміни здійснюється на підставі Z-звіту.

Якщо новий КЕП було згенеровано до закриття зміни, для роботи з ПРРО за новим ідентифікатором ключа суб’єкт господарювання повинен подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа про касира за формою J/F1391802 (далі – Повідомлення J/F1391802) з інформацією про новий ідентифікатор ключа з сертифікату, який використовується для підпису. В графі «Тип підпису» Повідомлення J/F1391802 слід вказати «Старший касир» (рис. 1).

Рис. 1

Якщо на момент формування нового КЕП зміну на ПРРО було закрито, то в графі «Тип підпису» можна вказати «Касир».

Про те, як зареєструвати ПРРО та ЕП/КЕП касирів через Кабінет Cashalot, та як провести зміни або коригування даних у Повідомленні про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, читайте у Блозі бухгалтера в розділі РРО, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.