вгору

Звільнення від відповідальності за неподання річної фінансової звітності

Платники податку на прибуток, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV зобов'язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають контролюючому органу річну фінансову звітність, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом у строк не пізніше 10 червня року, що настає за звітним.

У разі неподання (несвоєчасного подання) річної фінансової звітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, застосовується відповідальність, передбачена п. 120.1 Податковим кодексом України (далі – ПКУ), для подання податкових декларацій (розрахунків).

Слід зазначити, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Законом України від 13.12.2022 року № 2836-ІХ, який набрав чинності 03.01.2023, зокрема, внесено зміни до пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ та встановлено, що вони застосовуються, починаючи з 27.05.2022.

Так, згідно з абзацом шістнадцятим пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ платники податку на прибуток підприємств, які відповідно до Закону № 996 зобов'язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності за:

  •  неподання або несвоєчасне подання річної фінансової звітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом;
  • уточнюючого розрахунку до річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств, що подається у разі, якщо показники оприлюдненої разом з аудиторським звітом річної фінансової звітності зазнали змін порівняно з показниками звіту про фінансовий стан (баланс);
  • звіту про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіту про фінансові результати), що подаються разом з податковою декларацією, та такі зміни вплинули на показники раніше поданої річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний податковий (звітний) період.

Увага! При цьому, потрібно буде обов'язково виконати такі обов'язки протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Таким чином, платник податку на прибуток звільняється від відповідальності, передбаченої ПКУ, за неподання до 10.06.2022 та до 10.06.2023 річної фінансової звітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Довідково. Зазначена інформація викладена у листі ДПС України від 26.05.2023 № 12059/7/99-00-04-03-01-07.

Про це повідомлено на сайті ДПС у Закарпатській області.

Про відповідальність за неподання фінзвітності читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.