вгору

Звітність щодо КІК та відповідальність за порушення, пов’язані з її поданням

Відповідно до положень ст. 39-2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) контрольованою іноземною компанією (далі – КІК) визнається будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що перебуває під контролем фізичної особи – резидента України або юридичної особи – резидента України, відповідно до правил, визначених ПКУ. 

Нагадуємо, що минулого року в Україні запроваджені правила контролю за КІК (Закони України від 16.01.2020 р. № 466-IX та від 17.12.2020 р. № 1117- IX). Відкриваючи бізнес за кордоном, юридична або фізична особа, які є резидентами України, з 1 січня 2022 р. зобов’язані складати та подавати: 

  • інформацію про набуття/припинення участі у КІК, зокрема Повідомлення про набуття (початок здiйснення фактичного контролю) або вiдчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в iноземнiй юридичнiй особi або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи (далі – Повідомлення), форму якого затверджено наказом Мінфіну від 22.09.2021 р. № 512; 
  • щорічний звіт про КІК (одночасно з річною декларацією про майновий стан і доходи). Згідно з п. 54 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ встановлено особливості застосування положень про оподаткування прибутку КІК протягом перехідного періоду. Зокрема, контролюючі особи мають право подати Звіт за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної Декларації за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються. 

З метою дотримання вимог законодавства щодо правил КІК, фізичним та юридичним особам – резидентам України слід детально проаналізувати умови щодо володіння часткою в іноземній компанії, визначитися з наявністю чи відсутністю статусу контролюючої особи такої компанії та здійснити передбачені ст. 39-2 ПКУ заходи щодо звітування. 

Податківці радять виконати свої обов’язки вчасно, щоб не сплачувати значні розміри штрафних санкцій за невиконання вимог ст. 39-2 ПКУ. 

Важливо! За несвоєчасну подачу Повідомлення штрафні санкції та/або пеня не застосовуються. 

До відома наших читачів! Повідомлення (ідентифікатор форми J/F1308001) та Звіт про контрольовані іноземні компанії (J/F0108701) зручно подавати через програму M.E.Doc.  

Більше на цю тему читайте у матеріалах: 

- Контроль за КІК в умовах воєнного стану: особливості здійснення від ДПСУ; 

- КІК: коли повідомляти ДПС та яка відповідальність за неповідомлення; 

- Особливості першого подання Звіту про КІК.