вгору

Звітування при виробництві та продажу рідин для електронних сигарет

Нагадаємо нашим користувачам, що з 01.01.2021 суб’єктам господарювання, що здійснюють виробництво або імпорт рідин, що використовуються в електронних сигаретах та мають відповідну ліцензію, необхідно подавати декларацію акцизного податку (далі – Декларація) із здійсненням розрахунку акцизного податку в додатку 1 до Декларації та перенесенням суми податку у розділ Б Декларації за відповідними операціями.

Крім того, суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, подають Декларацію з заповненням Додатка 6 до Декларації та розділу Д Декларації з проставленням нулів.

Форму Декларації, Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14 (далі – Порядок № 14).

Відповідно до п. 2 розділу І Порядку № 14 за кожний звітний період незалежно від того, чи провадили платники господарську діяльність у звітному періоді та чи виникають податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку, заповнюють та подають відповідні розділи та додатки до Декларації суб’єкти господарювання, які є платниками акцизного податку та мають чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством.

Згідно з п. 212.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками акцизного податку, зокрема, є:

  • особа, постійне представництво, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;
  • особа – суб’єкт господарювання, постійне представництво, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України;
  • особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

Відповідно до змін, внесених до ПКУ Законом України від 16.01.2020 року № 466-ІХ, з 01.01.2021 до підакцизних товарів віднесено рідини, що використовуються в електронних сигаретах. 

Згідно з вимогами Порядку № 14 розрахунок акцизного податку по операціях із ввезення та продажу рідин, що використовуються в електронних сигаретах здійснюється платниками податку у додатку 1 до Декларації із перенесенням суми податку у розділ Б Декларації.

Поряд з цим, платник, який є суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, а саме рідин, що використовуються в електронних сигаретах, заповнює та подає розділ «Д» та додаток 6 до Декларації з проставленням нулів, оскільки поки що ПКУ не визначено ставку оподаткування для таких операцій.

Роз’яснення надано ДПС на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.07.

Нагадаємо нашим користувачам, Декларацію акцизного податку (ідентифікатор форми J/F0209508) зручно подавати у програмі M.E.Doc.

декларація акцизного податку, рідини для електронних сигарет

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.