вгору

Захоплення населеного пункту: як діяти керівникам підприємств?

25.04.2022

Вже два місяці Україна потерпає від збройної агресії росії. Ворог захоплює населені пункти разом з інфраструктурою та місцевим населенням. До рук агресора потрапляють як стратегічні об’єкти, безперервна діяльність яких забезпечує життя України, так і різні підприємства, організації та установи, зокрема, й державні. 

Безперечно, основною цінністю є людське життя, однак реалії воєнного стану диктують також алгоритм дій для суб’єктів господарювання і щодо майна. Про основні пункти такого алгоритму розповідає головний юрист Сарненського бюро правової допомоги Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ю. Олешкевич. За основу консультації взято рекомендації НАДС щодо дій керівників державної служби, служб управління персоналом та інших державних службовців у разі захоплення населеного пункту та/або державного органу чи безпосередньої загрози його захоплення від 17.03.2022 р.
 

Основне – подбайте про персональні дані


Насамперед потрібно спробувати вжити заходів щодо збереження документації з основного виду діяльності підприємства та персональних даних працівників. За можливості, необхідно вивезти такі документи у безпечне місце. Якщо такої змоги немає – варто забезпечити їх зберігання у зачинених сейфах у приміщенні суб’єкта господарювання або в укриттях цих приміщень.
За наявності потенційної загрози життю чи здоров’ю людей, що пов’язані з вивезенням таких документів, – документи слід залишити у приміщенні. За можливості, приміщення краще передати під охорону.
 

Чи можна знищувати документи?


Підприємства, установи та організації, що провадять діяльність, пов’язану з державною таємницею, повинні знищити документи, які містять державну таємницю та інші документи з обмеженим доступом.

Під час їх знищення потрібно оформити відповідні акти, дотримуючись вимог нормативно-правових актів, які це регулюють. Водночас матеріали з основної діяльності знищувати не потрібно, передбачаючи можливість повернення населеного пункту під контроль органів влади України або подальшу передачу цих документів за сприяння зазначених органів.
 

Практика з диджиталізації


Слід заздалегідь скопіювати вміст серверів та необхідну інформацію з персональних комп’ютерів працівників на переносні носії та обов’язково, за першої можливості, вивезти їх. Перед тим як залишити приміщення, необхідно унеможливити доступ будь-яких технічних засобів до реєстрів.

На територіях, що розташовані близько до районів ведення бойових дій, керівникам слід вжити заходів з оцифрування матеріалів з основної діяльності та підготувати до перевезення сервери з кадровою, бухгалтерською інформацією або інші переносні носії з відповідною інформацією. За першої можливості, необхідно вивезти переносні носії з копіями матеріалів, а також з кадровою та бухгалтерською інформацією.

За відсутності такої змоги – вжити заходи щодо заміни особистих паролів доступу до всіх електронних ресурсів (автоматизованих робочих місць), включно з паролем доступу до електронної пошти.
 

«За сімома печатками»


Для запобігання несанкціонованого використання кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП) або печатки – слід змінити пароль доступу, а в разі нагальної потреби – скасувати сертифікат. Але пам’ятайте – скасований сертифікат відновленню не підлягає!

Засоби КЕП (захищені носії ключової інформації) та файлові носії електронного підпису (флешнакопичувачі) з електронними підписами працівників та/або печаткою необхідно вивезти або забезпечити їхню безпеку, в іншому випадку – знищити.
 

Особові справи та трудові книжки


Необхідно забезпечити безпеку та/або вивезення особових справ і трудових книжок. За можливості, трудові книжки роздати працівникам «під підпис».

Службові посвідчення та перепустки (за їх наявності), а також їх незаповнені бланки, за можливості, необхідно вивезти або знищити.
Окрім усіх вищезгаданих рекомендацій, керівникам підприємств, установ, організацій усіх форм власності та держорганів, необхідно максимально намагатися зберегти командний дух працівників та надавати всебічну моральну і не тільки підтримку! Адже в єдності – наша сила! 

Бережімо себе, дбаймо про своїх працівників та бізнес. Все буде Україна! Разом переможемо! 

Детальний матеріал з описом дій, які потрібно вжити бізнесу у випадку втрати первинних документів, читайте у нашому попередньому матеріалі: Втрачені первинні документи під час війни: що необхідно знати?