вгору

Зміни до оновлених ПН і декларації з ПДВ - проєкт наказу від Мінфін

Нагадаємо нашим користувачам, що Мінфін наказом від 02.12.2020 року № 734 вніс зміни до форм податкової накладної та декларації з ПДВ, які почнуть діяти з 01.03.2021 р. Докладніше про це ми писали у матеріалі.

При цьому, на сайті ДПС розміщено проєкт наказу Мінфіну щодо внесення змін до деяких нормативно-правових актів Мінфіну.

Проєкт наказу розроблено з метою приведення у відповідність законодавчої бази з урахуванням змін, внесених законами України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій» від 04 листопада 2020 року № 962-ІХ (далі – Закон № 962) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» від 17 грудня 2020 № 1115-ІХ (далі – Закон № 1115).

Зокрема, зміни стосуються застосування ставки ПДВ у розмірі 14% до операцій з постачання окремих видів с/г продукції та у розмірі 7% до операцій з постачання послуг у сферах культури, туризму та сектору креативних індустрій. Докладніше про це ми писали тут і тут.

Відповідно до змін, внесених Законом № 962 до пп. «в» п. 193.1 ПКУ, до переліку операцій, що оподатковуються за ставкою 7% включено операції з постачання послуг у сферах культури, туризму та сектору креативних індустрій, зокрема із показу (проведення) вистав, постановок, виступів професійних мистецьких колективів, артистичних груп, акторів та артистів (виконавців), кінематографічних прем’єр, культурно-мистецьких заходів, показу оригіналів музичних творів, демонстрації виставкових проєктів, проведення екскурсій для груп та окремих відвідувачів у музеях, зоопарках тощо.

Також Законом № 962 доповнено підрозд. 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ новим пунктом 74, яким передбачено тимчасове (до 01 січня 2023 року) застосування ставки ПДВ у розмірі 7% до операцій з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування.

Новим пп. «г» п. 193.1 ПКУ з урахуванням змін, внесених Законом № 1115, передбачено застосування ставки ПДВ у розмірі 14% до операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України відповідних товарних груп сільськогосподарської продукції, крім операцій з ввезення на митну територію України товарів, визначених у п. 197.18 ПКУ.

У зв’язку з вищезазначеним потребують внесення змін:

У разі прийняття цей наказ набирає чинності з 01 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.