вгору

Акцизна накладна на пальне: актуальні питання-відповіді. Частина 1

Нагадаємо нашим користувачам, що з 23 липня 2019 року набрав чинності наказ Мінфіну від 19.06.2019 № 262, яким затверджена, зокрема, нова форма акцизної накладної форми “П” (ідентифікатор форми J/F1203201).

Ми вже неодноразово писали про порядок складання акцизної накладної на пальне (далі – АН) та надавали приклади її заповнення. У цьому матеріалі пропонуємо Вам розглянути актуальні питання-відповіді, пов’язані з неправильним заповнення АН (пальне), і, як наслідок, відхилення такої АН органами ДФС, та надамо поради, як уникнути помилок при складанні АН.

Помилки у даті реєстрації АН

1. У випадку відхилення АН з формулюванням: «Документ не прийнято. Порушено вимоги пункту 23 підрозділу 5 розділу ХХ Податкового кодексу України, а саме: Акцизні накладні складені з 1 до 31 липня 2019 року (включно), реєструються в Єдиному реєстрі акцизних накладних у період з 23 липня до 15 серпня 2019 року (включно)».

У цьому випадку перевірте дату реєстрації вашої АН на пальне! Дата реєстрації першого та другого примірників АН (пальне), за виключенням АН на розподіл обсягу залишків пального, може бути заповнена починаючи з 23.07.2019 (дата набрання чинності наказу Мінфіну від 19.06.2019 № 262) та пізніше (Рис. 1).

Рис. 1

2. У випадку відхилення АН з формулюванням: “Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.4 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: дата реєстрації акцизної накладної повинна бути більшою дати реєстрації особи - що реалізує пальне як платника акцизного податку та меншою дати її анулюванню”.

При отриманні квитанції такого змісту перевірте дату реєстрації вашої АН за двома параметрами. А саме, дата реєстрації першого примірника АН, за виключенням АН (пальне) на розподіл обсягу залишків пального, повинна бути:

  • більшою дати реєстрації особи, що реалізує пальне або спирт етиловий, платником акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового,
  • та меншою дати анулювання такої реєстрації, відомості про що занесені до Реєстру платників акцизного податку.

3. У випадку відхилення АН з формулюванням, що «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.5 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: дата реєстрації повинна бути більшою дати реєстрації особи - отримувача пального або спирту етилового як платника акцизного податку та меншою дати її анулювання».

В цьому випадку зверніть увагу, щоб дата реєстрації АН була більшою дати реєстрації особи - отримувача пального або спирту етилового платником акцизного податку та меншою дати анулювання такої реєстрації.

Це правило заповнення стосується АН, які складаються у двох примірниках (код операції “0”) та поле «Юридична особа - код ЄДРПОУ отримувача пального, договір про спільну діяльність – реєстраційний обліковий номер, для фізичної особи - реєстраційний номер облікової картки платника податків» заповнене будь-яким значенням ЄДРПОУ, крім умовного коду «1000000000».

4. У випадку відхилення АН з формулюванням: «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 232.3 статті 232 Податкового кодексу України, а саме: дата реєстрації повинна бути більшою дати встановлення особі - отримувачу пального квот на отримання пального на умовах ст.229 Кодексу». 

У разі отримання квитанції з такою помилкою потрібно перевірити, щоб дата реєстрації АН була більшою дати встановлення особі - отримувачу пального квот на отримання пального на умовах ст.229 ПКУ.

Це правило заповнення стосується АН на пальне з ознакою щодо умов оподаткування – «4», а заповнення поля «Юридична особа - код ЄДРПОУ отримувача пального, договір про спільну діяльність - реєстраційний обліковий номер для фізичної особи - реєстраційний номер облікової картки платника податків» передбачається будь-яким значенням ЄДРПОУ, крім умовного коду «1000000000».

 

Помилки в заповненні кодів операції для складання в одному примірнику

1. У випадку відхилення АН з формулюванням, що «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: код операцій для складання в одному примірнику є обов’язковим для заповнення».

або

«Документ не прийнято. Порушення вимог порядку заповнення акцизної накладної, а саме: поле «Коди операцій для складання в одному примірнику» містить некоректні дані».

Необхідно перевірити, чи заповнено у вашій АН поле «Коди операцій для складання в одному примірнику». Дане поле обов’язкове для заповнення та приймає значення від 0 до 6:

  • 0 – у разі, якщо АН складається у двох примірниках;
  • 1 - власне споживання чи промислова переробка;
  • 2 - втрачене, зіпсоване, знищене (п. п. 214.7, 216.3 ПКУ);
  • 3 - реалізація суб’єкту господарювання -неплатнику;
  • 4 - ввезення на митну територію України;
  • 5 - вивезення за межі митної території України;
  • 6 - реалізація палива отримувачу, який не є суб’єктом господарювання.

2. У випадку відхилення АН з формулюванням: «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: поле «Коди операцій для складання в одному примірнику» містить некоректні дані».

У цьому разі радимо звернути увагу на те, що якщо в АН заповнене поле “коди операцій для складання в одному примірнику” значеннями від 1 до 6, то у полі «Примірник» зазначаються цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників). Див. Рис. 2.

Рис. 2

Також  квитанція з таким змістом може надійти, якщо не дотримано умови щодо заповнення  АН за умови оподаткування «3», тоді поле «Коди операцій для складання в одному примірнику» може бути заповнено кодами «5» або «3». Це стосується суб’єктів господарювання, які здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України на здійснення наземного обслуговування, та реалізують пальне.

3. У випадку відхилення АН з формулюванням, що «Документ не прийнято. Порушено вимоги Порядку заповнення акцизної накладної, а саме поле відвантаження пального, залишки якого утворились станом до 01.07.2019 у СГ, які до 01.07.2019 не є платниками акцизного податку з реалізації пального».

У цьому випадку зверніть увагу, що в АН з ознакою умов оподаткування «5» код операцій повинен бути: “1”, або “2”, або “0” (Рис. 3).

Рис. 3

У наступних публікаціях ми продовжимо висвітлювати відповіді на питання щодо найбільш поширених помилок при заповненні АН на пальне.