вгору

Чи оподатковується допомога, отримана фізичною особою на лікування?

У Податковому кодексі України (далі – ПКУ) передбачено декілька варіантів надання роботодавцем допомоги на лікування працівника підприємства, а саме:

  •  допомога на лікування і медичне обслуговування;
  •  цільова благодійна допомога на лікування;
  •  нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна.

Допомога на лікування і медичне обслуговування

Підпунктом 165.1.19 ПКУ визначено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізособи І ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги.

Такими підтверджуючими документами є:

  • документи, що підтверджують потребу фізособи в лікуванні та медичному обслуговуванні (наявність та характеристики хвороби, травми);
  • документи про надання послуг на лікування або медичне обслуговування, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому вони надаються;
  • обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг;
  • інші необхідні документи в залежності від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану.

Роз’яснення з даного питання було оприлюднено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.04 та у листі ДФСУ від 13.03.2017 р. № 5003/6/99-99-13-02-03-15.

Цільова благодійна допомога на лікування

Крім того, не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку благодійна допомога, яка надходить на його користь у вигляді коштів або майна (безоплатно виконаної роботи, наданої послуги) та відповідає вимогам, визначеним пп. 170.7.1 ПКУ.

До відома!

Для цілей оподаткування благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову.

Цільовою є благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

При цьому до цільової благодійної відноситься допомога, яка не включається до оподатковуваного доходу, що надається, зокрема, резидентами - юридичними особами у будь-якій сумі (вартості) закладу охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку у розмірах, що не перекриваються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування, у разі дотримання визначених вищезазначеним підпунктом умов (абз. «а» пп. 170.7.4 ПКУ).Про це зазначили податківці ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

Нецільова благодійна допомога

Слід зазначити, що не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (пп. 170.7.3 ПКУ).

Нагадаємо!

Станом на 01.01.2018 місячний прожитковий мінімум встановлено у розмірі 1762 грн. Розмір неоподатковуваної допомоги у 2018 році становить не більше 2470 грн (1762х1,4), з урахуванням округлення до найближчих 10 грн.

Отже, сума нецільової благодійної допомоги, що надається резидентом фізособі у розмірі, який у 2018 році не перевищує 2470 грн, не включається до оподатковуваного доходу такої особи, тобто не оподатковується ПДФО.

Детальніше про неоподатковувану нецільову благодійну допомогу у 2018 році читайте на нашому сайті у Блозі бухгалтера