вгору

Деякі імпортні ліки пропонується звільнити від оподаткування ПДВ та мита

У ВРУ зареєстровано проекти законів про внесення змін до Податкового кодексу України (законопроект № 9445 від 22.12.2018) та до Митного кодексу України (законопроект від 9446 від 22.12.2018) щодо звільнення від оподаткування деяких лікарських засобів.

Проектами передбачено звільнення від оподаткування ПДВ та митом операцій з ввезення на митну територію України незареєстрованих лікарських засобів для лікування рідкісних (орфанних) захворювань чи для індивідуального використання громадянами.

Зауважимо, що Порядок ввезення на територію України незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, реагентів, затверджений наказом МОЗ України від 26.04.2011 р. № 237, передбачає, що незареєстровані лікарські засоби можуть ввозитись на митну територію України без права реалізації, в тому числі, для лікування рідкісних (орфанних) захворювань чи для індивідуального використання громадянами.

Як зазначено у пояснювальній записці до проектів, комерційна мета ввезення лікарських засобів (наприклад, для подальшого перепродажу в Україні) виключається, і таке ввезення може бути спрямоване виключно на забезпечення відповідними лікарськими засобами пацієнтів, які мають в них особливу потребу.