вгору

Декларація з плати за землю на 2019 рік

Кому необхідно подавати податкову декларацію з плати за землю (далі – Декларація) та строки її подання, а також про строки сплати земельного податку, відповідальність за порушення вимог законодавства – все це розглянемо у нашому матеріалі.

Платники податку на землю

Податковим кодексом України (далі – ПКУ) визначено, що платниками податку на землю є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі (п. 269.1 ПКУ).

В той же час слід відмітити, що податок на землю не сплачують єдинники 1-3 групи у разі використання земельної ділянки для здійснення господарської діяльності. Та платники єдиного податку 4 групи, які використовують земельну ділянку для здійснення сільськогосподарської діяльності.

Ставка податку на землю та грошова оцінка земель на 2019 рік

Органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території (п.284.1 ПКУ).

Нормативна грошова оцінка земель є базою оподаткування земельним податком, застосовується для розрахунку річної суми орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, а також є базою оподаткування для платників єдиного податку 4 групи, її зміна впливає на розрахунок суми податкових зобов’язань на поточний рік.

Про це ми писали в матеріалі оприлюднено коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2018 рік

Нагадаємо! Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель встановлено у розмірі 1,0.

Граничний розмір ставок визначено ст. 274 та 277 ПКУ.

Зокрема, ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 % від їх нормативної грошової оцінки:

  • для земель загального користування – не більше 1%;
  • для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 % та не більше 1 %;
  • для лісових земель – не більше 0,1 % (з 01.01.2019 р.).

Крім того, ставка земельного податку за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності) встановлюється у розмірі не більше 12%.

Ставка податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів, нормативну грошову оцінку яких не проведено, встановлюється у розмірі не більше 5% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області:

  • для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 % та не більше 5 %;
  • для лісових земель – не більше 0,1 %.

 

Коли подавати Декларацію і сплачувати податок?

Звітним податковим періодом для плати за землю є рік, тобто з 1 січня по 31 грудня поточного року.

Платники податку за землю (крім фізосіб) самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого подають Декларацію до ДФС за місцем розташування земельної ділянки, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями (п.286.2 ПКУ). Подання річної Декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних звітів.

Зазначимо, що форма Декларації з земельному податку реалізована в програмі M.E.Doc. Декларацію за формою J0602006 подають юридичні особи, за формою F0602006 – фізособи-підприємці.

Отже, 20.02.2019 року є останнім днем подання Декларації за січень 2019 року, а також – подання Декларації на 2019 рік.

Податкове зобов’язання, визначене на підставі Декларації, сплачується рівними частинами щомісячно протягом 30-ти календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця.

Що стосується фізичних осіб, то обчислення земельного податку здійснює орган ДФС за місцем розташування земельної ділянки, і надсилає платнику податкове повідомлення-рішення до 1 липня.

При цьому, фізособи сплачують податкове зобов’язання протягом 60-ти днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення.

Пільги зі сплати податку на землю.

Хто має право на застосування пільг щодо сплати земельного податку, визначено у ст.281 та ст. 282 ПКУ.

Серед фізосіб від сплати податку звільняються, зокрема:

  • інваліди 1-2 групи;
  • фізособи, які виховують 3х і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни;
  • постраждалі в наслідок Чорнобильської катастрофи;
  • власники земельних ділянок, паїв при передачі в оренду єдиннику 4 групи.

Для юросіб передбачено, що від сплати податку звільняються, зокрема:

  • санаторно-курортні та оздоровчі заклади, реабілітаційні установи громадських організацій інвалідів;
  • бази олімпійської та параолімпійської підготовки;
  • дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади всіх форм власності;
  • заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, фізкультури та спорту;
  • державні та комунальні дитячі санаторно-курортні заклади та заклади оздоровлення та відпочинку

Також статтею 283 ПКУ визначено перелік земельних ділянок, які не підлягають оподаткуванню земельним податком.

Відповідальність

За неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, – передбачено штраф у розмірі 170 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. За ті самі дії, вчинені платником податків повторно протягом року, штраф застосовується у розмірі 1020 грн.

Крім того, за затримку сплати узгодженої суми податкового зобов’язання до 30 календарних днів застосовується штраф у розмірі 10% від суми податкового боргу, понад 30 календарних днів – 20% від суми податкового боргу (п.126.1 ПКУ).

Зазначимо, що застосування штрафних санкцій за несплату, несвоєчасну сплату земельного податку застосовується як до фізичних так і до юридичних осіб.

Докладніше про зміни в земельному податку, які діють з 1 січня 2019 року читайте у Блозі бухгалтера.