вгору

Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ почне діяти з 01.01.2021 року

04.10.2019 р. ВРУ ухвалила два законопроекти № 1049 від 29.08.2019 р. та №1051 від 29.08.2019 р., якими передбачається запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, ЄСВ. Єдиний рахунок запрацює з 01.01.2021 р.

Отже, єдиний рахунок – це рахунок ДПС, відкритий у Казначействі, який платник податків може використовувати для сплати податків і зборів, адміністрування яких контролює податкова.

За допомогою єдиного рахунку можна буде сплатити податок на прибуток, ПДФО, ЄСВ, єдиний податок, рентну плату, а також податковий борг за цими податками.

Однак є виключення. Через єдиний рахунок не можна буде використовувати для сплати ПДВ та акцизного податку з пального та спирту, оскільки для їхньої сплати є дві інші, спеціальні системи електронного адміністрування.

Єдиний рахунок також не можна буде використати для сплати частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними підприємствами та їхніми об’єднаннями.

Для того, щоб відкрити єдиний рахунок платнику податків необхідно буде подати заявку до ДПС через свій електронний кабінет. Єдиний рахунок почне діяти на наступний день після подання такої заявки. Припинити використання єдиного рахунку можна буде не раніше 1 січня наступного року.

Щодо функціоналу єдиного рахунку.

Платник податків подає на виконання до банку розрахунковий документ про перерахування на єдиний рахунок відповідної суми коштів. ДПС формує необхідні реєстри, із зазначенням усієї потрібної інформації, зокрема платіжних реквізитів отримувачів коштів, та надсилає їх Казначейству.

Реєстр платежів формується по платникам податків в межах коштів, сплачених ними на єдиний рахунок, з дотриманням наступної черговості сплати:

  • у першу чергу – недоїмка з єдиного внеску;
  • у другу чергу – податковий борг, згідно з черговістю його виникнення;
  • у третю чергу – грошові зобов'язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень;
  • у четверту чергу – визначені платником податку або податковим агентом податкові зобов’язання із загальнодержавних податків та зборів, місцевих податків, єдиного внеску;
  • у п’яту чергу – грошові зобов’язання із загальнодержавних податків та зборів у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків), в сумі податкових зобов’язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;
  • у шосту чергу – грошові зобов’язання із місцевих податків у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) в сумі податкових зобов'язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;
  • у сьому чергу – інші платежі, контроль за адмініструванням яких покладено на ДПС.

В свою чергу, Казначейство розподіляє кошти платників податків між бюджетами та державними цільовими фондами.

Крім того, обов’язок зі сплати податків та зборів вважатиметься виконаним з моменту подання платником податків до банку розрахункових документів про перерахування на єдиний рахунок відповідних коштів.

Про це зазначено на сайті Мінфіну.