вгору

До кредитів застосовують пільговий режим: позиція НБУ

НБУ на своєму сайті розмістив інформацію щодо зустрічі з банкірами та роботу фінсектору під час карантину.

Позиція НБУ у цьому питанні така: до всіх кредитів, що станом на вечір 7 березня 2020 року були працюючими та обслуговувались, можна застосовувати пільговий режим обслуговування на період карантинних заходів, і це не матиме негативного впливу на капітал банку.  

Крім того, заступник Голови НБУ К.Рожкова наголосила, що банкам необхідно проводити реструктуризацію кредитів вже зараз. Тим паче, що приклади реструктуризацій та застосування пільгового режиму є в нормативно-правових актах НБУ, зокрема у Постанові №97. 

В НБУ нагадали, що ВРУ 17.03.2020 р. за ініціативою НБУ заборонила банкам нараховувати штрафи та пені за прострочення споживчого кредиту у період з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р.

Важливо! При цьому кредит та проценти сплачувати необхідно.

Також під час цієї зустрічі анонсувалось скасування тарифів за підкріплення банків готівкою, а також тимчасове скасування тарифів у СЕП. 

«В умовах карантину ми повинні працювати в напрямку дистанційності та онлайн. Необхідно зробити безготівкові платежі дешевшими, ніж готівкові», – про це наголосив С. Холод. Сьогодні банківські послуги повинні бути дистанційними з метою забезпечення соціальної відповідальності банківської системи.

Більше матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.