вгору

Електронні ТТН

Мінінфраструктури затвердило наказ від 03.06.2019 р. № 413 «Про внесення Змін до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні» (далі – Наказ № 413). Зміни стосуються запровадження електронної товарно-транспортної накладної (далі – e-ТТН). Наразі наказ офіційно не опублікований.

Нагадуємо нашим користувачам, що в програмі М.E.Doc реалізовано розділ «Облік ТТН».

Модуль «Реєстр товарно-транспортних накладних» призначений для роботи з товарно-транспортними накладними та дозволяє їх відправляти до ДФС, обмінюватися ними з контрагентами засобами електронного зв’язку (електронною поштою).

В Реєстрі ТТН є можливість створювати, редагувати та зберігати ТТН на спирт етиловий та ТТН на алкогольні напої, з метою їх реєстрації в ДФС та обміну ними з контрагентами.

Багатосторонній обмін

Після офіційного опублікування Наказу № 413 будь-які ТТН, незалежно від виду товару, які вони супроводжують, стануть юридично значущими. Тому можливості багатостороннього обміну* такими електронними документами, що реалізований у пілотному режимі програми, буде корисний багатьом користувачам М.E.Doc.

* Докладніше про багатосторонній обмін e-ТТН можна дізнатися з наших наступних публікацій.

За допомогою цієї функції eлектронні товарно-транспортні накладні можуть бути надіслані:

  • визначеній кількості отримувачів;
  • надсилаються по черзі за встановленим користувачем маршрутом електронного документа.

  1. Кожен з учасників багатостороннього обміну зі свого боку погоджує та підписує e-ТТН. Погоджений електронний документ відправляється наступному отримувачу, за визначеним користувачем маршрутом. Наступна відправка e-ТТН за маршрутом здійснюється автоматично у момент його погодження попереднім учасником багатостороннього обміну.
  2. Учасникам документообігу, що отримали eлектронні товарно-транспортні накладні, надсилаються квитанції про їх погодження та підписання від кожного отримувача.
  3. При відхиленні e-ТТН будь-яким з отримувачів, учасникам багатостороннього обміну, які вже отримали електронний документ, надсилається квитанція про його відхилення. При цьому обробка електронної товарно-транспортної накладної припиняється.
  4. Інформація про погодження (відхилення) та підписання кожним учасником багатостороннього обміну доступна всім його учасникам.
  5. Після погодження та підписання документа останнім отримувачем з визначеного користувачем маршруту е-ТТН завершує цикл обробки.

Важливо!

Функція багатостороннього обміну первинними документами доступна, за умови використання версії, не нижче 11.01.009, всіма учасниками обміну електронними документами!

Тема використання е-ТТН є затребуваною та цікавою багатьом суб’єктам господарювання. Тому ми плануємо доопрацювання наших продуктів у цьому напрямку, а доопрацювання будемо супроводжувати публікаціями та інструкціями, тощо. Слідкуйте за новинами та користуйтесь нашими продуктами!

Досі роздруковуєте, а потрібно підписати та відправити!