вгору

Електронний лікарняний планують ввести вже в квітні

За повідомленням міністра КМУ Д. Дубілета від 03.03.2020 року на засіданні Уряду було прийнято постанову щодо електронних лікарняних.

Так, Д. Дубілет зазначив про те, що цей проєкт планується запустити вже у квітні з простим рішенням, а вже влітку інтегрувати з eHealth та медичними інформаційними системами. Отже, замість того, щоб виписувати лікарняні (листки непрацездатності) на паперових бланках, лікарі будуть це робити через простий веб-інтерфейс із використанням електронного підпису.

Текст самої постанови ще не опубліковано.

Нагадаємо нашим читачам, що на сайті Мінсоцполітики раніше було розміщено повідомлення про те, що з 1 квітня 2020 року в Україні планується запровадити електронний лікарняний. Про це заступник міністра Мінсоцполітики О. Коваль заявив під час пресбрифінгу “Розвиток державних фондів соціального страхування: проблеми та перспективи”.

За словами заступника міністра Мінсоцполітики, це буде перший етап, але цей крок дозволить навести лад у системі та продовжити боротьбу з корупцією у сфері соціального страхування. Цей крок передбачає автоматизацію процесів та дає можливість відслідкувати весь процес оформлення лікарняного: кожен лікар, який видає лікарняний повинен буде підписати документ своїм електронним підписом в електронній системі. Інформація через реєстр в Пенсійному Фонді буде автоматично передана у Фонд соціального страхування.В установі одразу знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію, оскільки є платником єдиного соціального внеску. Весь процес буде прозорим.

Перший етап впровадження електронного лікарняного стане можливим завдяки старту проекту e-Health, головним розпорядником якого є Міністерство охорони здоров’я.