вгору

Фінлізинг авто: що з оподаткуванням?

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1 Закону України «Про фінансовий лізинг» від 16.12.1997 р. №723/97 (далі – Закон №723) фінансовий лізинг – вид цивільно-правових відносин, що виникають із договору фінансового лізингу.

Податковим кодексом України (далі – ПКУ) визначено, що фінансовий лізинг (оренда) – господарська операція, що здійснюється фізичною або юридичною особою і передбачає передачу орендарю майна, яке є основним засобом і придбане або виготовлене орендодавцем, а також усіх ризиків та винагород, пов’язаних з правом користування та володіння об’єктом лізингу (пп. б пп.14.1.97 ПКУ).

Об’єктом оподаткування транспортним податком є автомобілі, рік випуску яких пройшло не більше 5 років та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (пп. 267.2.1 ПКУ).

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, у т. ч. нерезиденти, що мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, які відповідно до пп.267.1.1 ПКУ є об’єктами оподаткування.

Про це нагадали податківці ГУ ДФС у Миколаївській області.

Юрособи – платники транспортного податку самостійно обчислюють суму податку та подають до контролюючого органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію з транспортного податку (далі – Декларація) станом на 01 січня звітного року. Форма Декларації в редакції наказу Мінфіну від 27.06.2017 р. № 595 подається до 20 лютого поточного року.

Для зручного заповнення і подання Декларації в електронному вигляді скористайтесь програмою M.E.Doc , ідентифікатор форми – J0303602.

Також слід зазначити, що декларація подається за місцем реєстрації об’єкта оподаткування протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а сплата транспортного податку здійснюється з місяця, у якому виникло право власності на такий об’єкт.

До відома!

Відповідно до ст. 4 Закону № 723 лізингодавець – юридична особа, яка передає право володіння та користування предметом лізингу лізингоодержувачу. А лізингоодержувач – фізична або юридична особа, яка отримує право володіння та користування предметом лізингу від лізингодавця.

Отже, у разі передачі автомобіля у фінансовий лізинг платником транспортного податку є лізингодавець, тобто юридична особа – власник транспортного засобу.

Докладніше про декларацію з транспортного податку читайте у Блозі бухгалтера.