вгору

Фізична особа планує надавати в оренду власне приміщення: що з оподаткуванням?

В Цивільному кодексі України визначені дві обов’язкові умови для укладення будь-якого договору оренди нерухомості фізичною особою на території України (ст. 793):

по-перше, договір оренди будівлі або її частини, іншої капітальної споруди укладається виключно у письмовій формі. Будь-яка інша форма укладення договору веде до того, що договір визнається недійсним;

по-друге, у випадку, коли договір оренди (найму) такої нерухомості укладається на строк більше 3-х років, то його обов’язково повинен завірити нотаріус та внести до спеціального реєстру майна, що перебуває в оренді.

Договір оренди приміщення будь-яка фізична особа може укладати в двох юридичних статусах. Насамперед, як зареєстрований суб’єкт підприємницької діяльності, і як звичайна фізична особа.

Крім того, органи місцевого самоврядування щорічно встановлюють мінімальну орендну плату за 1 кв.м нежитлових приміщень, це передбачає пп. 170.1.2 Податкового Кодексу України (далі - ПКУ). Вона залежить від багатьох факторів, наприклад, як місце розташування об’єкта, його фізичний стан, історична цінність та інше. Встановити орендну плату бажано на рівні не нижче, ніж передбачає цей документ.

Якщо договір оренди власного приміщення укладається фізичною особою - резидентом, то будь-які обмеження, крім обумовлених вище, відсутні. Тобто здавати в оренду можна приміщення будь-якої площі, головне, щоб право власності на це майно було документально підтверджене.

Податковим агентом, який відповідає за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є орендар, тобто той, хто виплачує орендну плату такій фізичній особі. Тому орендар нараховує, утримує та перераховує до бюджету ПДФО за рахунок коштів, що виплачуються у вигляді орендної плати, та військовий збір (пп. 170.1.2 ПКУ). Таку думку висловлюють і податківці у своїх роз’ясненнях.

Слід зазначити, якщо орендодавцем є фізична особа, то податковим агентом у такому разі виступає юридична особа, або фізична особа – підприємець –орендар.

Оподаткування таких доходів у фізичної особи відбуватиметься за ставкою, передбаченою пунктом 167.1 ПКУ (18%) та військовим збором (1,5%).

Звертаємо увагу! Фізична особа (орендодавець) за підсумками року буде зобов’язана подати декларацію про майновий стан і доходи, де вказати суми орендної плати та інших отриманих доходів (пп. 49.18.4 ПКУ).

У разі якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець (пп 170.1.5 ПКУ).