вгору

Фонд соцстраху затвердив три нових положення щодо лікарняних та інших страхових виплат: що змінилось

Фонд соцстраху затвердив ряд документів, пов’язаних з виплатою страхових виплат за рахунок Фонду. Раніше ми вже писали про це, однак зараз розглянемо більш докладно.

Отже, Фондом затверджено такі документи:

  1. Порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затверджений постановою ФССУ від 19.07.2018 № 11 (далі – Порядок № 11).
  2. Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою ФССУ від 19.07.2018 № 12 (далі – Порядок № 12).
  3. Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою ФССУ від 19.07.2018 № 13 (далі – Порядок № 13).

Порядок №11

Документ приведено у відповідність до чинного законодавства. Також внесено ряд змін щодо фінансування та перерахунку страхових виплат сім’ям, які втратили годувальника у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або профзахворюванням.

Зокрема, після набуття чинності зазначеного Порядку, за період між закінченням одного навчального закладу та вступом до іншого дітям, батьки яких загинули на виробництві, Фондом буде проведено щомісячні страхові виплати. Страхові виплати не будуть призупинятись у літній період між закінченням школи та вступом до вищого навчального закладу на денну форму навчання тощо.

Крім того, відповідно до нового Порядку сума щомісячних страхових виплат сім’ям померлих на виробництві буде перераховуватись, зокрема, у разі смерті одного з членів родини померлого, що не було передбачено попереднім механізмом.

Зміни набувають чинності з 01.10.2018 року.

Порядок №12

Основні зміни – впроваджується повідомлення про проведення виплат, яке роботодавець повинен буде надсилати Фонду соцстраху. Також зміниться форма заяви-розрахунку для отримання лікарняних. Зазначені форми роботодавці зможуть подавати у паперовому або електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису.

До відома! Подавати нові форми можна буде через програму M.E.Doc.

Порядок набирає чинності з 01.10.2018 року.

Докладно про зміни у порядку фінансування страхових виплат від Фонду соцстраху читайте у Блозі бухгалтера

Порядок № 13

Як і раніше, комісія із соціального страхування створюється на підприємстві при чисельності застрахованих осіб понад 15 працюючих за наймом. При чисельності працюючих 15 і менше на загальних зборах обирається уповноважений із соцстрахування підприємства.

Що змінилось? Порядок привели у відповідність до чинного законодавства. А саме, виключено норми про виділення путівок до санаторіїв працівникам і членам їх сімей та новорічних подарунків за рахунок Фонду соцстраху (ці норми не діють з 01.01.2015 року). У зв’язку з цим змінилась форма Протоколу засідання комісії (додаток до Порядку №13).

Порядок № 13 набрав чинності з моменту оприлюднення – 27.07.2018 року. Про це повідомив ФССУ.