вгору

Як подати Звіт з ЄСВ у програмі M.E.Doc: подаємо Таблиці 1, 5 та 6 додатку 4

Розпочинаємо цикл публікацій щодо заповнення звіту з ЄСВ у програмі M.E.Doc. У цьому матеріалі розкажемо, як подавати Таблиці 1, 5 та 6 додатку 4 Звіту з ЄСВ та у якій послідовності це робити у програмі.

Для формування та подання Звіту з ЄСВ у програмі реалізований модуль ЄДИНИЙ ВНЕСОК, у якому формуються звіти, які щомісячно подають юридичні особи та фізичні особи-підприємці за своїх найманих працівників (див. Рис.1).

Рис.1

Далі обираємо додаток 4 Звіту з ЄСВ та необхідну таблицю (див. Рис.2).

Рис.2

Звіт створюється по всьому реєстру співробітників, які працювали у відповідному звітному періоді, враховуються дати прийняття та звільнення, а також наявність позначки у полі «Ознака фізичної особи СПД» у картках співробітників.

Таблиця 6

Після відкриття таблиця АВТОМАТИЧНО заповнюється списком із реєстру співробітників.

Важливі моменти:

  1. У полі Категорія оберіть для працівника відповідну категорію із підключеного довідника Категорії застрахованої особи. Також категорію можна вносити вручну із клавіатури.
  2. Якщо по одному співробітнику у звітному місяці потрібно внести декілька записів (заробітна плата, відпускні, лікарняні…), потрібно додати новий рядок (рядки) з записом такого співробітника (із довідника Співробітники) і в них вказати різні категорії ЗО.
  3. До поля Тип нарахувань підключений довідник, із якого обирається код типу нарахувань. Дані у це поле вносяться тільки в окремих випадках, перелік яких наведений у звіті і переглянути їх можна, відкривши друковану форму за допомогою клавіші F11. Це поле може бути не заповненим.
  4. Обов’язково потрібно вручну внести місяць та рік, у яких проводяться нарахування, у відповідні колонки. Варіанти заповнення колонки Місяць та рік перераховані у виносці під таблицею. Переглянути їх можна, якщо переключитись у друковану форму (F11).

Зверніть увагу! У таблиці реалізована можливість автоматичного групового заповнення даних про співробітників: категорія, місяць, рік, кількість днів перебування у трудових відносинах. Оберіть Правка > Групова заміна полів та заповніть необхідні дані.

  1. Суми нарахувань та суму єдиного внеску потрібно внести вручну у відповідні колонки.
  2. Вручну також вносяться дані у колонку 19 різниця між мінімальною з/п та фактично нарахованою з/п.
  3. Якщо на одного співробітника існує декілька записів і загальна сума доходу за ними менша мінімальної, то донарахування до мінімальної з/п відображається окремим рядком з типом 13.

Після формування таблиці потрібно оновити поля (команда Правка/Оновити поля або F5), перевірити звіт (на вкладці Наступні дії команда Перевірити звіт або F4) та зберегти (Ctrl+S).

Таблиця 5

Якщо у pеєстрі співробітників (довідник Співробітники) заповнені дата прийняття на роботу та дата звільнення з роботи, то Таблиця 5 сформується АВТОМАТИЧНО на підставі внесених у картку Фізичної особи даних.

У Таблиці 5 будуть створені рядки з записами прийнятих та звільнених працівників, та тих, у яких змінились ці дані. У колонки "День початку" та "День припинення" Таблиці 5 будуть перенесені дані із карток Фізичних осіб (відповідно – день, в який працівник прийнятий на роботу, та день звільнення з роботи).

Будьте уважні! Таблиця 5 доповнена новими колонками (див. Рис. 4). Докладно про це читайте у Блозі бухгалтера.

Рис.4

Важливі моменти:

  • У цей звіт можна додавати записи за допомогою кнопки  (Додати співробітника) на панелі інструментів або комбінацією клавіш Ctrl+I. Це можуть бути, наприклад, працівники, яким надано відпустки по догляду за дитиною чи пологах.
  • Записи в Таблицю 5 можуть бути додані лише із довідника Співробітники.
  • У полі Категорія підключений довідник Категорії застрахованої особи, із якого потрібно обрати відповідну категорію. Також категорію можна вносити вручну із клавіатури.
  • У полі Підстава припинення труд.відносин підключений довідник Причини звільнення. Із довідника обирається стаття КЗпПУ, на підставі якої працівник звільнений з посади.
  • У полях Професійна назва роботи, Код класифікатор професій та Код ЗКППТР підключений довідник Класифікатор професій ДК 003:2010. Нова колонка "Посада" може бути заповнена як із Довідника, так і самостійно – для цього потрібно внести назву посади вручну. Інформація записується і зберігається.
  • Значення поля Військове звання обираться з однойменного довідника.
  • У випадку, якщо дані у картці Фізична особа не актуальні, їх можна відредагувати безпосередньо із таблиці. Якщо співробітник новий, і він відсутній у довіднику, існує можливість спочатку додати його в довідник, а потім перенести в таблицю.

Таблиця 1

Між звітами Таблиця 6 та Таблиця 1 існує перевірка – контроль, тому рекомендується спочатку заповнити Таблицю 6. У модулі, за замовчуванням, встановлений режим автоматичного розрахунку Таблиці 1 по Таблиці 6 – відмічений пункт Правка/Заповнення Таблиці 1 із Таблиці 6.

Заповнення таблиці АВТОМАТИЧНЕ – дані переносяться з Таблиці 6 у відповідні їм рядки Таблиці 1, включаючи нові. Вручну вносяться дані по рядках 4.1, 4.2, 5.1, 5.2.  

При цьому, у програмі є можливість відключити функцію заповнення Таблиці 1 за даними Таблиці 6 (виділити курсором цей пункт і "галочка" буде знята). Це означає, що дані з Таблиці 6 не будуть переноситися, і Таблиця 1 може заповнюватися вручну. При збереженні таблиці, внесені вручну дані зберігаються.

Зверніть увагу! Таблиця 1 доповнена новими рядками. Докладно про останні зміни у Звіті з ЄСВ читайте у Блозі бухгалтера.

Після заповнення таблиці виконайте перевірку та збережіть документ.

Тепер зайдіть в Перелік таблиць звіту та заповніть рядки навпроти таблиць, які будуть подаватись зі Звітом (див. Рис. 5).

Рис. 5

Відправте Звіт, попередньо його підписавши (див. Рис. 6).

Рис. 6

Чим регламентується подача Звіту з ЄСВ та у яких випадках заповнювати таблиці додатку 4 Звіту з ЄСВ – читайте у Блозі бухгалтера.