вгору

Якщо останній день подання звіту/сплати податку – святковий чи вихідний

Строки подання звітності та сплати податків краще не відкладати на самий останній день, однак якщо вже так вийшло, то потрібно знати нюанси подання звітності та сплати податків, якщо останній день подання/сплати припадає на вихідний або святковий день.

Згідно з п. 49.20 Податкового кодексу України, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

При цьому, Податковим кодексом України не передбачено перенесення термінів сплати податків та зборів у разі, коли останній день сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день. Про це, зокрема, зазначила ДФС на сайті.

Отже, запам’ятайте простий алгоритм. Якщо останній день подання звітності або сплати податків припадає на святковий чи вихідний день, то:

- декларацію можна подати на наступний робочий день;

- податки сплачуються напередодні.

Виключенням з цього правила є сплата ЄСВ. Так, п. 11 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.15 р. № 449 передбачено, що у разі якщо останній день строків сплати ЄСВ припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

Звіт з ЄСВ можна подавати на наступний робочий день, після вихідного (святкого) дня. Це передбачено п. 13 розд. ІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо ЄСВ, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.15 р.№ 435.